Łatwe ciasto cytrynowe

To bardzo smaczne i delikatne w smaku ciasto serdecznie wszystkim polecam. Nie wymaga wiele czasu, a jest naprawdę doskonałe. 
Polecam też szybkie ciasto czekoladowe.


                            

    

 
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową (choć jogurt lub śmietanę dodaję zimne)
Składniki na keksówkę 8 x 30 cm:
135 g. miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
3 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego/gęstej śmietany 18%
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
skórka starta z 1 cytryny
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy
masło do posmarowania ciasta
cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:
Masło przekładam do miski, dodaję cukier waniliowy i cukier puder. Ucieram mikserem, aż masa zrobi się biała i bardzo puszysta. Wtedy dodaję jajka, jogurt i skórkę z cytryny, miksuję do połączenia, a potem stopniowo dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładam do natłuszczonej masłem i oprószonej mąką formy, wyrównuję powierzchnię i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół) na ok. 50 minut. Najłatwiej sprawdzić, czy ciasto jest upieczone za pomocą patyczka. Gorące ciasto smaruję rozpuszczonym masłem i od razu obficie posypuję cukrem pudrem.



10 komentarzy:

  1. Baaaaaaaaaardzo apetyczne i rzeczywiści łatwe <3
    Pozdrawiam!
    http://sweetellablog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto wyglada apetycznie..napewno upieke..strasznie proste..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jest łatwe i nie wyobrażam sobie, żeby nie wyszło ;) I jest naprawdę bardzo smaczne- serdecznie je polecam :)

      Usuń
  3. Najbardziej lubię właśnie takie proste przepisy, a ciasto wygląda bardzo apetycznie. Dziękuję Ci Moniczko, że prowadzisz takiego ciekawego bloga no i za fajny przepis także. Będę tu zaglądać częściej. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. witam - można jogurt zastąpić śmietaną ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie sprawdzałam, ale sądzę że śmiało można użyć śmietany - 18%. Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Moniko - ciasto jest przepyszne. :) Ja zrobiłam w wersi pomarańczowej. Całe szcęście, że upiekłam 2 foremki. Znika w mig. Zapraszam na moją wersję pomaańczową. :)
    http://www.mojewypiekiinietylko.com/2016/10/latwe-ciasto-pomaranczowe/#more-11117

    OdpowiedzUsuń
  6. Super! Bardzo proste w przygotowaniu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Z termoobiegiem tez moze byc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli miałby być włączony termoobieg, zmniejszyłabym temperaturę do 165-170 stopni.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger