Ziemniaki pieczone w marynacie jogurtowej

Uczciliśmy dzisiejszy dzień obiadem trochę bardziej kalorycznym, za to przepysznym, bo upiekłam młode ziemniaki: w chrupiącej skórce, mięciutkie w środku, pachnące i po prostu genialne. Jogurt sprawia, że są takie delikatne w środku a rumiane z zewnątrz. Próbowaliście tego sposobu? 
Oczywiście równie dobrze możecie użyć starszych ziemniaków 😉




Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju + 2 łyżki na dno naczynia do pieczenia
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżka suszonego majeranku
ok. 1 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
świeży rozmaryn
Przygotowanie:
Ziemniaki obieram (można je porządnie umyć szczoteczką) i kroję podłużnie na 4 części. Mieszam marynatę: jogurt, olej, mieloną paprykę, suszony majeranek, sól i pieprz do smaku. Mieszankę wykładam na ziemniaki i dokładnie wszystko mieszam, by każdy kawałek był pokryty przyprawami. Na dno naczynia do pieczenia wlewam olej, wykładam ziemniaki, dodaję kawałki rozmarynu. Piekę ok. godziny w temperaturze 210-220 stopni C.




14 komentarzy:

  1. pomysł ciekawy, muszę najpierw wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj robiłam,są przepyszne :)Polecam przepis!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i bardzo dziękuję za polecenie :)

      Usuń
  3. Uwielbiam! :) Całkiem niedawno trafiłam na Pani bloga i muszę powiedzieć, że na razie każdy przepis, który wypróbowałam był strzałem w dziesiątkę. Dziękuje.

    OdpowiedzUsuń
  4. super prosty i tanio

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy pomysł, znakomita alternatywa dla niezdrowych frytek.... Nie jest tylko wyjaśnione, czy to naczynie ma być zakryte, czy odkryte podczas pieczenia.... Będę bardzo wdzięczna za słówko wyjaśnienia.... 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odkryte, odkryte :) żeby się wszystko ładnie przypiekło :)

      Usuń
  6. Wyglądają pieknie. Z czym są podawane u Pani w domu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najczęściej pieczone ziemniaki jemy po prostu z jakąś surówką :)

      Usuń
  7. Wyglądają pieknie. Z czym są podawane u Pani w domu

    OdpowiedzUsuń
  8. Od dawna kusił mnie ten przepis:) dzisiaj zrobiłam i nie zawiodłam się.
    Ziemniaki są pyszne, zapieczone, pachnące a w środku miękkie.
    Juz polecilam przepis znajomym.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie się pieką...Napiszę jak wyszły!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger