Zapiekanka z kaszą bulgur, bakłażanem, brokułem i pomidorem (fit)

Piękny dzień, choć poniedziałek :) ale za to tydzień pracy krótszy, więc jest się z czego cieszyć. Poza tym to siódmy dzień naszej diety, więc czas na malutkie podsumowanie: 

- nie ugotowałam ani nie upiekłam nic słodkiego :) nie używałam w ogóle cukru
- nie jemy pieczywa poza takim jak Wasa, a i to w małych ilościach
- bardzo ograniczyłam ilość tłuszczu w potrawach
- przez ten tydzień tylko raz zjedliśmy mięso, czyli tego pieczonego fileta z 
   kurczaka. Nie dlatego że tak założyłam, tylko dlatego że jakoś nie miałam na 
  więcej ochoty.
- staram się bardzo ograniczać smażenie, za to piekarnik jest używany często
- lodówka jest wypełniona warzywami i lekkim nabiałem
- pod ręką zawsze są owoce
- woda to mój przyjaciel (pyszna jest z cytryną i miętą, zwłaszcza gdy jest tak   
  ciepło jak ostatnio), poza tym pijemy herbaty owocowe, zielone i naturalne   
  soki
- nie głodzę się, jem kilka razy dziennie: obowiązkowo śniadanie, potem jakaś   
  przegryzka, lekki obiad, jakiś drobiazg po południu i kolacja - z tą mam       
  największy problem, bo jem ją trochę za późno
- jakieś 2,5 kg mniej na wadze 

Ogólnie jestem bardzo zadowolona z przebiegu naszego przedsięwzięcia. Uświadomiłam sobie, że nie bolała mnie ani razu głowa, co przydarzało mi się stosunkowo często; czuję się lekko, mam więcej energii. Owszem, wymyślanie posiłków wymaga trochę więcej zastanowienia, ale jak się okazuje to nie jest problemem.
Tyle z podsumowania.

A dzisiejszy obiadek oparłam na kaszy bulgur. Zrobiłam zapiekankę z bakłażanem, który wcześniej upiekłam by zrobił się mięciutki i delikatny; dodatkiem też są pomidory malinowe (coraz ładniejsze) i brokuł. Sycąca, a mimo to lekka potrawa.




Składniki na 2 osoby:
0,5 szklanki kaszy bulgur
1 średniej wielkości bakłażan
2 pomidory
0,5 niewielkiego brokuła (różyczki, bez łodygi)
2 łyżki sosu sojowego
1 jajko
sól, pieprz do smaku
3 łyżki płatków owsianych + trochę do posypania formy
0,5 łyżeczka masła klarowanego do natłuszczenia formy
Przygotowanie:
Bakłażana piekę w temperaturze 190 stopni ok. 35 minut - ma się zrobić miękki (oczywiście nie piekę jednego bakłażana - razem z nim piekły się papryki, z których można zrobić pyszny sos, sałatkę, zupę lub cokolwiek innego). Przekładam go do miski i szczelnie przykrywam, odstawiam by trochę wystygł i potem zdejmuję skórkę - robi się to z łatwością. Obranego bakłażana kroję w niewielką kostkę. Kaszę gotuję w trochę ponad szklance wody do miękkości, dokładnie odcedzam. Mieszam ją z bakłażanem, dodaję jajko i kilka rozdrobnionych różyczek brokuła. Dodaje też płatki owsiane, sos sojowy i całość doprawiam do smaku solą i pieprzem. Formę do pieczenia (w mnie kwadratowa o boku 20 cm) natłuszczam masłem klarowanym i posypuję płatkami owsianymi. Na dno formy wykładam pokrojone w grube plastry pomidory, lekko je solę i posypuję pieprzem, a na nie wykładam masę z kaszy i warzyw. Lekko dociskam masę, a na górze rozsypuję pozostałe kawałki brokuła. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiam na 35-40 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Ja odwróciłam zapiekankę tak, by na górze był pomidory, ale to nie jest konieczne. Podaję na gorąco, z gęstym jogurtem naturalnym, posypaną posiekaną natką pietruszki.


                  

                  


3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Nie, surowy; nie ma potrzeby go gotować,bo zmięknie w trakcie pieczenia.

      Usuń
  2. Moniu, bardzo dziekuje za odpowiedz.
    Zapiekanka pyszna. Domownikom smakowała.

    Gratuluje bloga.
    Pyszne jedzonko i piękne z zdjęcia.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger