Placki z truskawkami, maślanką i płatkami kukurydzianymi

Mam dziś kryzys po dwóch tygodniach diety i w końcu stwierdziłam, że ustąpię dla dobra mojego  stanu psychicznego :) Jedna przegrana bitwa, ale w końcu chodzi o to żeby wygrać całą wojnę :) Usmażyłam bardzo truskawkowe, bardzo soczyste placuszki na bazie maślanki, z dodatkiem płatków kukurydzianych. Są puszyste i pyszne.



Składniki na 10 sztuk:
0,5 szklanki maślanki naturalnej
1 małe jajko
1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
1 łyżeczka ksylitolu (lub zwykłego cukru)
5 płaskich łyżek mąki pszennej
5 łyżek płatków kukurydzianych
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
10 dojrzałych truskawek
olej do smażenia
Przygotowanie:
Jajko roztrzepuję rózgą z maślanką, dodaję cukier waniliowy i ksylitol, jeszcze chwilę mieszam. Dodaję mąkę i proszek do pieczenia, mieszam by powstało gładkie ciasto, a potem dodaję płatki kukurydziane. Na koniec dokładam plasterki truskawek. Rozgrzewam olej na patelni i wykładam łyżką porcje ciasta. Smażę placki z obu stron na rumiano. Po usmażeniu przekładam placki na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu.




4 komentarze:

  1. Cudowne placuszki :-) wyglądają bardzo smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie wyglądają.Czy na zimno też pyszne?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger