Pieczony filet z kurczaka z sałatką z pomidorów i pieczonej papryki (fit)

Pierwszy obiadowy posiłek w czasie naszej diety - niestety dziś brakuje mi czasu na skomplikowane dania, więc postawiłam na prostotę. Fileta z piersi kurczaka doprawiłam tylko solą i pieprzem, bo sałatka którą do niego przygotowałam ma tak wiele smaku i aromatu, że nie ma potrzeby, by doprawiać mocno kurczaka. Bardzo ograniczyłam sól, przy pieczeniu nie użyłam nawet kropli oleju. 
Obiad  jest wyśmienity.



Składniki na 2 porcje:
2 filety z piersi kurczaka (ok. 200-220 g. każdy)
2 czerwone papryki
1 zielona papryka
1 średni pomidor
12 liści świeżej bazylii
kilkanaście orzechów nerkowca
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso oprószam lekko z obu stron solą i pieprzem, układam na blasze wyłożonej papierem. Obok kładę umyte i osuszone papryki, ustawiam temperaturę piekarnika na 210 stopni C (góra-dół) i piekę wszystko 30 minut. W międzyczasie raz obracam i papryki, i mięso. Wyłączam piekarnik, wyjmuję paprykę i przekładam ją do miski, przykrywam talerzykiem na 10 minut - po tym zabiegu bardzo łatwo będzie zdjąć skórkę i usunąć gniazda nasienne. Pomidora kroję w drobna kostkę, siekam bazylię, przekładam do miseczki. Obrane papryki kroję w większe kawałki i ciepłe dokładam do pomidorów, mieszam lekko, bardzo delikatnie solę i oprószam pieprzem. Orzechy lekko siekam i prażę przez chwilę na suchej patelni. Upieczony gorący filet kroję ukośnie w plastry, wykładam na talerz, dodaję porcję sałatki i posypuję orzechami.

                  

                  




1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger