Pieczone kotlety z brązowego ryżu z bakłażanem

Dziś dzień trzeci naszego miesiąca z dietą. Na śniadanie koktajl, a na obiad wymyśliłam te kotlety - bardzo lubię brązowy ryż i wprost uwielbiam bakłażany. By ograniczyć kalorie zamiast kotlety smażyć, upiekłam je w piekarniku. Są przepyszne, zwłaszcza z sosem tzatziki.




Składniki na 10 sztuk:
100 g. brązowego ryżu
2 średniej wielkości marchewki
1 średniej wielkości bakłażan
1 małą cebula
2 jajka (1 ugotowane na twardo)
4 łyżki płatków owsianych
1/3 płaskiej łyżeczki cynamonu cynamonu
0,5 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
2 ziarna ziela angielskiego, rozgniecione w moździerzu
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ryż i obrane marchewki gotuję w lekko osolonej wodzie przed ok. 30 minut. Ryż odcedzam i łączę z marchewką rozgniecioną widelcem. Drobno posiekaną cebulę podsmażam do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju, dodaję do ryżu. Bakłażana kroję wzdłuż na cienkie plasterki, każdy plaster solę i odkładam na 10 minut (wypuści gorzki sok). Następnie spłukuję sól, osuszam plastry i siekam je drobno, przekładam na patelnię z bardzo niewielką ilością oleju (uwaga, bakłażan bardzo pije tłuszcz), lekko solę i podsmażam 5-6 minut. Powinien zrobić się miękki. Przekładam go do ryżu z marchewką i cebulą. Dorzucam płatki owsiane, jajka (surowe oraz ugotowane na twardo, drobno posiekane), doprawiam do smaku kuminem, cynamonem, solą i pieprzem. Dokładnie mieszam masę i odstawiam ją na 15 minut, by płatki zmiękły. Formuję kotlety (mniej więcej wielkości mandarynki), układam je na blasze wyłożonej papierem (można go wcześniej lekko natłuścić, żeby kotlety nie przystawały) i piekę przez 30 minut w 190 stopniach C. Podaję na gorąco.


                  

                  
                                                       


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger