Młoda kapusta z cukinią i pomidorami

Tak przygotowana młoda kapusta jest bardzo soczysta i smaczna. Lekko kwaskawa za sprawą pomidorów, wyrazista w smaku za sprawą czosnku i ziół. Polecam ją  jako samodzielne danie lub jako dodatek do młodych ziemniaków.



Składniki:
1 główka młodej kapusty
1 zielona cukinia
2 żółte pomidory
1 czerwony pomidor
2 łyżki oleju
do. 3/4 szklanki wody
1-2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka czosnku granulowanego
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę siekam na niewielkie kawałki. W głębokiej patelni rozgrzewam olej, wrzucam kapustę, smażę przez kilka minut mieszając. Pomidory kroję w kostkę (można wcześniej zdjąć z nich skórkę: nacinam lekko skórkę na krzyż, zanurzam pomidory na 10 sekund we wrzątku, a potem wkładam do zimnej wody, skórka łatwo się zdejmie) i dodaję do kapusty. Dodaję pokrojoną w półplastry cukinię (ze skórką), czosnek granulowany, zioła prowansalskie, koperek i trochę wody. Duszę wszystko ok. 25 minut  na małym ogniu, podlewając ewentualnie wodą. Na koniec doprawiam do smaku solą i pieprzem.


2 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie, ponieważ teraz sezon na młoda kapustę wypróbuję ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super , na pewno wyprubuję nie jeden przepis.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger