Indyk w ciemnym sosie

Intensywna i bardzo ciekawa w smaku wersja indyka - udziec w kawałkach udusiłam z dużą ilością cebuli, z dodatkiem słodkiej papryki i cynamonu, trochę na kształt czeskiego gulaszu. 


Składniki:
0,5 kg mięsa z udźca indyka
5-6 cebul
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
kilka łyżek ciemnego sosu sojowego
duża szczypta ciemnego cukru
sól, pieprz
szczypta cynamonu
pl. 1,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
ok. 1 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso kroję w plastry, oprószam solą, cukrem i mąką, smażę na mocny rumiany kolor na oleju (w 2 albo 3 partiach). Całe podsmażone mięso przekładam z powrotem na patelnię, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, lekko solę całość i pod przykryciem smażę na wolnym ogniu do zeszklenia cebuli. Dolewam sos sojowy, dodaję posiekany czosnek i wszystko doprawiam do smaku szczyptą cynamonu, papryką, solą i pieprzem. Duszę pod przykryciem ok. 50 minut, mieszając. Z cebuli powinien wytworzyć się gęsty, aromatyczny sos. 



                  



3 komentarze:

  1. Późno bo późno, ale przepis wyglada pysznie i muszę spróbować. Mam nadzieje, ze wyjdzie mi z mięsem z kurczaka. Bardzo fajny blog!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale.Muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger