Duszona czerwona kapusta (z sokiem pomarańczowym)

Bardzo lubię czerwoną kapustę, zarówno na surowo, jak i duszoną. Dziś udusiłam ją z cebulką, porem i ziołami, z dodatkiem soku z pomarańczy. Troszkę mięty dodało całości cudownej świeżości. Polecam Wam serdecznie tę wersję, jest bardzo smaczna.



Składniki:
1 mała główka czerwonej kapusty
1 duża cebula
5 cm jasnej części pora
sok z 1 pomarańczy (ok. pół szklanki)
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżka posiekanych liści świeżej mięty
1 łyżka oleju
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obraną cebulę kroję w niewielkie kawałki, pora w półplasterki. W głębokiej patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę i pora, lekko solę i pod przykryciem smażę aż zmiękną (do zeszklenia). Wtedy dokładam posiekaną dość drobno kapustę. Smażę chwilę razem, mieszając, po czym dolewam sok z pomarańczy i wstępnie doprawiam całość majerankiem, solą i pieprzem. Duszę pod przykryciem ok. 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Na kilka minut przed końcem duszenia dodaję posiekaną miętę i ostatecznie doprawiam do smaku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger