Zupa z czerwoną soczewicą (na żołądkach indyczych)

Gdy gotuję mięsa na pasztet, zazwyczaj z wywaru jaki wtedy zostaje robię solidny garnek żurku. Bo jak się już ma taką bazę to naprawdę niewiele trzeba, by powstała pyszna zupa. Ostatnio mąż gotował żołądki indycze, również został po nich pachnący wywar - dorzuciłam parę warzyw i w 20 minut zupa była gotowa. Delikatna, lekka i bardzo pachnąca, z młodą marchewką, czerwoną soczewicą, ziemniaczkami i szczypiorkiem.



Składniki:
na ok. 1 litra wywaru po gotowaniu żołądków indyczych (z zielem angielskim, liściem laurowym, majerankiem i cebulą)
ok. pół szklanki czerwonej soczewicy
3-4 młode marchewki
2-3 ziemniaki
2 łyżki śmietany do zup i sosów
szczypiorek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Wywar podgrzewam (powinien być mocno esencjonalny) i wrzucam soczewicę. Obrane marchewki kroję na cienkie półplasterki, ziemniaki na małe kawałki i również od razu wrzucam do garnka. Gotuję wszystko ok. 20 -25 minut - soczewica powinna się w tym czasie rozpaść, a warzywa zmiękną. Dodaję śmietanę (wcześniej hartuję ją z łyżką gorącego płynu z garnka), doprawiam do smaku. Wyłączam ogień i dodaję posiekany szczypiorek.



1 komentarz:

  1. Bardzo mi się podoba pomysł wykorzystania podrobów w zupie. Uważam, że za rzadko je wykorzystujemy w kuchni. Zupka bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger