Zapiekanka makaronowa z brokułem, mozzarellą i orzechami

Nie miałam dziś pomysłu, co zrobić na obiad, a na dodatek wyjątkowo nie chciało mi się gotować - więc poszłam na łatwiznę i zrobiłam zapiekankę. To zawsze dobre wyjście z takiej sytuacji. Trzeba co prawda trochę przygotować produkty, ale w sumie dość małym nakładem pracy powstaje solidny i tani obiad. Makaron jest wyśmienity - delikatny, mięciutki, zatopiony w masie ze śmietanki i jajek; brokuły są soczyste, a orzechowa posypka i podprażone pestki dyni dodają całości smaku. Polecam, gdy będziecie mieli kuchennego lenia :)


Składniki:
1 świeży brokuł
100 g. mieszanki orzechów: laskowych, włoskich, nerkowców i migdałów
ok. 200 g. makaronu  świderki
duża garść pestek dyni
100 g. tartej mozzarelli
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
350 g. śmietany 30%
3 jajka
sól, pieprz
świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
Przygotowanie:
Brokuła gotuję w lekko osolonej wodzie do momentu, aż będzie półmiękki. Makaron gotuję al dente. Orzechy przepuszczam przez maszynkę lub miksuję blenderem - prawie na mączkę, dodaję do niech odrobię soli. Formę dokładnie natłuszczam masłem i oprószam bułką tartą, wykładam odcedzony makaron i podzielony na różyczki brokuł, posypuję wszystko posiekaną bazylią. Śmietanę roztrzepuję z jajkami, doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie wylewam na makaron i brokuł. Całość posypuję startą mozzarellą, na górę wysypuję mączkę orzechową i pestki dyni. Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na ok. 30 minut.


                    

                   


                   



3 komentarze:

  1. Moniko,
    pyszna zapiekanka!
    Wpraszam się...
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zafascynowała mnie ta orzechowa posypka, na pewno wypróbuję patent przy najbliższej zapiekance :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger