Śliwkowa karkówka pieczona w kechupie

Moja propozycja na dziś to karkówka pieczona w ketchupie z mocną nutą śliwki - mięso rozpływa się w ustach, a sos ma cudowny, mocny smak. Danie jest bardzo łatwe i każdy sobie z nim poradzi. 
Do przygotowania tego dania wykorzystałam ketchup Kielecki o smaku śliwkowym, bardzo aromatyczny i nadający potrawom przyjemnej słodyczy.
Można też użyć po prostu - ketchupu i łyżki lub dwóch powideł śliwkowych, efekt będzie podobny.



Składniki:
kilka plastrów karkówki wieprzowej
1 cebula
1 słoiczek Ketchupu Kieleckiego o smaku śliwkowym
sól, pieprz
suszony majeranek
mąka do oprószenia mięsa
olej do smażenia
woda - ok.3/4 szklanki
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso oprószam solą, pieprzem i majerankiem, a potem mąką. Smażę je z obu stron na rumiano, a po podsmażeniu przekładam do naczynia, w którym będzie się piekło. Na patelnię po smażeniu wlewam wodę, by zebrać smak - całość przelewam do mięsa. Obraną cebulę siekam w piórka, również układam w naczyniu. Oprószam wszystko solą, pieprzem i majerankiem. Na górę wykładam ketchup, naczynie przykrywam folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz) i piekę przez 2 godziny w 175 stopniach C.




                   


4 komentarze:

  1. Zachwyciło mnie to danie. Z chęcią takie zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego kczapu nie mam ale zmieszam normalny z powidlem sliwkowym,danie wyglada b.apetycznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger