Półmisek warzyw: duszone ziemniaki z szalotką

Bardzo niewiele trzeba czasami, żebym znalazła się w kulinarnym niebie. W przypadku dzisiejszego obiadu to kilka cebulek i ziemniaków, szczypta przypraw i pewnie łącznie jakieś 5 zł. I troszkę czasu, bo warzywa dusiły się dość wolno, by oddać to co mają w sobie najlepszego. Naprawdę, uwielbiam takie dania!



Składniki na 2-3 osoby:
1,5 kg ziemniaków
12-15 cebulek szalotek
3-4 łyżki oleju
sól, pieprz
słodka mielona papryka
czosnek granulowany 
bazylia drobnolistna
Przygotowanie:
Ziemniaki obieram, myję i kroję na ósemki lub ćwiartki, w zależności od wielkości. Przekładam je na głęboką patelnię z olejem, lekko solę i smażę ok. 20 minut pod przykryciem na średnim ogniu, mieszając by smażyły się równomiernie. Powinny w tym czasie zrobić się półmiękkie i lekko zarumienione. Dorzucam wtedy obrane szalotki - w całości - mieszam, oprószam pieprzem, zmniejszam ogień i dalej pod pokrywką duszę, aż szalotki będą mięciutkie i lekko skarmelizowane. Doprawiam całość solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i słodką papryką, delikatnie mieszam i duszę jeszcze kilka minut. Przed podaniem posypuję listkami bazylii.




5 komentarzy:

  1. Też uwielbiam takie ziemniaczki do tego słodkie zimne mleko i nic więcej nie potrzeba.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ! z mlekiem!!!, jutro będą moje .....

      Usuń
  2. Proste, a jakie smaczne. Uwielbiam ziemniaki, a tak dopieszczone muszą smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie dania pyszności:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger