Polędwiczki drobiowe w sosie z estragonem

 Pyszne i naprawdę szybkie danie. Zabrałam się za nie 40 minut temu, a teraz jestem już po obiedzie. 






Składniki:
400 g. polędwiczek z kurczaka
1 cebula
5-6 łyżek ciemnego sosu sojowego
0,5 łyżeczki płynnego miodu
1 łyżka oleju
1/4 szklanki wody
2 pełne łyżki gęstej śmietany 18% (do zup i sosów)
1 łyżeczka zimnego masła
3 pełne łyżki posiekanego estragonu
duża szczypta majeranku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso myję i osuszam. Przekładam je do miski. W miseczce mieszam sos sojowy z miodem  i drobno posiekaną cebulą, mieszanką zalewam polędwiczki. Dodaję połowę posiekanego estagonu, przykrywam miskę i odstawiam na 10 minut. Po tym czasie rozgrzewam olej na głębokiej patelni, wrzucam całą zawartość miski i przesmażam krótko - tyle by zamknąć mięso i by cebula lekko się zeszkliła. Wtedy dolewam wodę, przykrywam patelnię i duszę 5 minut. Odkrywam patelnię, dodaję majeranek, doprawiam wstępnie do smaku solą i pieprzem i duszę do momentu odparowania wody. Dolewam zahartowaną śmietanę (wcześniej mieszam ją z łyżką gorącego sosu z duszenia), dodaję pozostały estragon. Duszę na bardzo małym ogniu (pod przykryciem) jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodaję masło, mieszam do jego rozpuszczenia i ostatecznie doprawiam Podaję z makaronem.







                   


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger