Placki (bardzo) ziemniaczane

Przyszedł mi dziś do głowy bardzo fajny pomysł na obiad - żeby połączyć ugotowane i surowe ziemniaki i usmażyć z nich placki. Niby to nic innego, niż placki ziemniaczane, jednak smakują zupełnie inaczej, są bardzo delikatne  i naprawdę świetne. Polecam, spróbujcie, zwłaszcza z gęstą śmietaną.



Składniki na ok. 10 placków:
3 duże, ugotowane ziemniaki
3 duże, surowe ziemniaki
1 cebula
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
ulubione zioła,  u mnie majeranek i świeży czosnek niedźwiedzi 
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki (ugotowane i surowe) ścieram na grubej tarce. cebulę i zioła siekam drobno, dodaję do ziemniaków razem z jajkiem, mąką i przyprawami do smaku. Delikatnie wszystko mieszam, uważając by z ciasta nie zrobiła się zbyt zbita masa. Na średnio rozgrzany olej wykładam łyżką dość duże i dość grube porcje ciasta, smażę placki po ok. 3 minuty z obu stron, przekładają je łopatką (uwaga, są dość delikatne). Podaję z gęstą śmietaną lub jogurtem.


                  


6 komentarzy:

  1. Wszelkie innowacje w kuchni tradycyjnych przepisów wskazane. Lubię placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną. Takich jeszcze nie próbowałam. :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam wielką słabość do ziemniaków i wymyślam dla nich ciągle nowe zastosowanie, a to połączenie wyjątkowo mi smakowało. Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. Super szybki przepis,a do tego bardzo dobre, nareszcie mogę zrobić prawdziwe placki ziemniaczane a nie te z torebki.

    OdpowiedzUsuń
  3. a z takiego ciasta mozna zrobić kluski do mleka czy omasty skwarków.Wtedy nazywają sie( w zaleznośdci od regionu) sinymi lub baksalorami

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger