Pikantna zupa serowo-pomidorowa z klopsikami (na rosole)

Prawie, prawie mogłabym dziś zaśpiewać piosenkę o pomidorowej. Wy też? :)

Jednak nie do końca - zupa choć na bazie rosołu i pomidorów, a właściwie koncentratu, to jednak jest całkiem inna. Właściwie to prawie rodzaj kremu, jest gęsta, pikantna, wyrazista i serowa. Wykorzystałam też  rosołowe mięso i warzywa, z nich zrobiłam lekkie klopsiki, upieczone w piekarniku.





Składniki:
1 litr wywaru mięsno-warzywnego (rosół)
2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego
200 g. śmietankowego serka topionego
1 łyżeczka musztardy
2 ząbki czosnku
posiekane zioła: czosnek niedźwiedzi, tymianek, majeranek
sól, pieprz do smaku
Klopsiki:
mięso z rosołu (obrane z kości) - u mnie filet w piersi kurczaka i pałki, łącznie ok. 400 g.
warzywa z rosołu: ugotowane marchewki, pietruszka, seler, cebula
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki posiekanego czosnku niedźwiedziego
sól, pieprz do smaku
olej do natłuszczenia blachy
ewentualnie 1 jajko i bułka tarta - jeśli ktoś woli twardsze pulpeciki
Przygotowanie:
Klopsiki: mięso i warzywa przepuszczam przez maszynkę lub blenduję, do masy dodaję musztardę , posiekany czosnek niedźwiedzi i przyprawy do smaku. Ewentualnie można dodać jajko i bułkę tartą, ale klopsiki będą wtedy twardsze. Formuję kulki wielkości małej mandarynki i układam je na natłuszczonej olejem blasze, wstawiam ją do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. na 30 minut.
Zupa: koncentrat pomidorowy mieszam w rosole, dodaję posiekane zioła, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek i serki topione. Podgrzewam do rozpuszczenia serka, blenduję, doprawiam do smaku. Podaję z klopsikami i ziołami.




2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger