Pieczone szaszłyki z kurczakiem i kulkami z wieprzowiny

Lekkie szaszłyki z piekarnika, z nutą imbiru i kolendry, przygotowane z dwóch rodzajów mięsa - wieprzowiny i kurczaka. Świetnie smakowały z pieczonymi ziemniakami i świeżą surówką.


                   


Składniki:
Kulki z wieprzowiny:
400 g. mielonego mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka)
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 łyżeczka ostrej musztardy
1 łyżeczka suszonego majeranku
posiekana świeża kolendra
sól, pieprz do smaku
Kurczak:
400 g. fileta z piersi kurczaka
Marynata do kurczaka:
1 duża łyżka gęstego jogurtu naturalnego
0,5 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
suszony majeranek
sól, pieprz
Dodatkowo:
olej do posmarowania blachy
Przygotowanie:
Kurczak: umyte i osuszone mięso kroję w dość duże kawałki, przekładam do miski. Posypuję solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem granulowanym i kurkumą, dodaję starty imbir. Mieszam dokładnie, by każdy kawałek był przyprawiony, a potem dodaję jogurt i jeszcze raz dokładnie mieszam. Przykrywam miskę i odstawiam na kilka godzin, a nawet na całą noc, do lodówki.
Kulki z wieprzowiny: bardzo dokładnie mieszam wszystkie składniki, by masa była gładka i lśniąca. Formuję niewielkie kulki (mała mandarynka). 
Nadziewam na przemian kulki i po kilka kawałków kurczaka na długie patyczki do szaszłyków. Tak przygotowane szaszłyki układam na płaskiej blaszce wcześniej natłuszczonej olejem,  i wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. na 25 minut. Po tym czasie przykrywam blachę folią aluminiową i podwyższam temperaturę do 210 stopni C. - piekę 20 minut. Na ostatnie 20 minut zdejmuję folię, ewentualnie włączam funkcję grilla, by mięso się zrumieniło.  


                  



2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger