Maślankowy szybki łaciatek

Zrobienie tego ciasta z pieczeniem zajęło mi jakieś 50 minut. Przygotujcie wszystko tak, żeby było w zasięgu ręki. Rozgrzejcie piekarnik, odmierzcie składniki, przygotujcie 2 miseczki i natłuśćcie foremkę. I do dzieła. 




Składniki na małą porcję - piekłam w aluminiowej foremce 6 na 20 cm:
2 jajka

0,5 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
0,5 szklanki maślanki naturalnej
1 szklanka mąki pszennej warmińskiej T 500 Młynomag
1 łyżeczka proszku do pieczenia + szczypta ekstra
5 łyżek oleju
1 łyżeczka kakao
kilka kropli olejku rumowego
Dodatkowo:
szczypta soli do ubijania białek
olej do posmarowania foremki
mąka do oprószenia foremki
Przygotowanie:
Oddzielam żółtka od białek i umieszczam je w oddzielnych miskach. Zaczynam od ubicia białek ze szczyptą soli  - na sztywną pianę - odstawiam tę miskę na bok. Następnie do żółtek wsypuję cukry i miksuję je razem kilkanaście sekund, by się połączyły. Dolewam maślankę, miksuję do połączenia (uwaga, pryska), po czym stopniowo dosypuję mąkę i proszek do pieczenia. Dolewam olej i olejek rumowy, miksuję wszystko do uzyskania gładkiego ciasta. Do ciasta przekładam ubitą pianę i delikatnie łączę wszystko mieszając łyżką. Następnie do miski po ubitej pianie przekładam połowę ciasta, dodaję do niej kakao i szczyptę proszku do pieczenia, delikatnie mieszam. Oba ciasta wykładam na przemian łyżką do natłuszczonej i oprószonej mąką foremki, a potem wstawiam ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 45 minut (do suchego patyczka).



18 komentarzy:

  1. czy zamiast maślanki można dać jogurt?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sądzę, że tak, powinien się sprawdzić.

      Usuń
  2. O, tego szukałam. Piekę dzisiaj, muszę zregenerować wymęczoną egzaminami gimnazjalistkę :0)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie było trochę stresu :) Dobra z Ciebie Mama! (wiem o tym nie od dziś)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Ktoś już nawet upiekł to ciasto z żytniej, i chyba wyszło :) Ja nie próbowałam

      Usuń
  4. Upieczone, pyszne. Upiekłam w foremce na tartę, żeby było cieniutkie i wygląda przeslicznie :0)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale wygląda, idealne do przegryzania przy kawie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czym można zastąpić maślankę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że wyjdzie również z jogurtem naturalnym.

      Usuń
  7. Właśnie wstawiłam do piekarnika zaciekawił mnie twój przepis zobaczymy czy mi wyjdzie ponieważ zebry niestety ni nie wychodzą stwierdziłam ze spróbuje twojego przepisu bo okazało się że nie mam nic na jutro do kawki a jutro święto

    OdpowiedzUsuń
  8. ciasto dobre,wilgotne ale proponuję podwoić składniki bo szybko znika z talerza!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger