Maślankowe naleśniki z twarożkiem

Naleśniki są pyszne dzięki wyjątkowo delikatnemu ciastu  - przygotowałam je na bazie maślanki. No i słodki, waniliowy twarożek - takie właśnie lubimy najbardziej ;)


Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka maślanki naturalnej
1 jajko
0,5 szklanki wody
3 łyżki oleju
szczypta soli
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Ser:
250 g. twarogu półtłustego
2 pełne łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka cukru waniliowego
cukier puder do smaku
Przygotowanie:
W misce ubijam trzepaczką wszystkie składniki ciasta -  ciasto powinno być lejące i gładkie. Odstawiam je na 10 minut, a w tym czasie przygotowuję twarożek: przekładam go do miski, duszę widelcem, dolewam śmietanę i dodaje cukry. Mieszam do połączenia.
Z ciasta smażę niewielkie naleśniki - u mnie patelni ma średnicę 12 cm. Przy smażeniu pierwszego wlewam na patelnię odrobinę oleju, później nie trzeba już tego robić. Każdy naleśnik smaruję słodkim twarożkiem i zwijam. Podaję posypane cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger