Gulasz pieczony z kaszą (jednogarnkowe)

To danie, skromnie mówiąc, jest rewelacyjne! Pyszne, tanie, cudownie pachnie, samo się robi i chce się więcej i więcej :) Spróbujcie, jestem pewna że też tak stwierdzicie.




Składniki:
ok. 400 g. wieprzowiny, w mnie karkówka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
mąka do oprószenia mięsa
sól, pieprz 
majeranek lub inne zioła
dowolna kasza lub mix kasz ze słonecznikiem e-condimenta
woda lub bulion
olej do smażenia
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso kroję na kawałki, oprószam lekko solą, każdy panieruję w mące i smażę na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Naczynie do zapiekania lekko natłuszczam olejem, wsypuję mix kasz ze słonecznikiem, następnie posiekany czosnek. Na kaszę wykładam podsmażone mięso, a na tej samej patelni rumienię pokrojoną w kawałki cebulę. Cebulę również przekładam do naczynia, patelnię płuczę wodą lub bulionem, by zebrać smak po smażeniu - wlewam do naczynia (ilość wody u każdego może być różna - wlejcie na początek powiedzmy pół szklanki i uzupełniajcie w razie potrzeby w trakcie pieczenia). Na koniec całość oprószam solą, pieprzem i majerankiem. Naczynie szczelnie przykrywam folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz) i piekę w temperaturze ok. 185 stopni C. do miękkości kaszy i mięsa.



                   

                  

                  


2 komentarze:

  1. Monika podaj proszę chociaż orientacyjnie czas pieczenia. bez sensu zaglądać co 5minut. przepis bardzo interesujący ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co najmniej godzina, a pewnie dłużej :) zależy, jak duże będą kawałki mięsa; no i zaglądać co jakiś czas i tak trzeba żeby mieć kontrolę, czy jest wilgoć w całej potrawie (konieczna, żeby się wszystko udusiło).

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger