Ciemny chleb (pszenno - żytni) na zakwasie

Dzisiejszy chleb wyjątkowo mi smakuje, to prawdziwa kwintesencja domowego chleba. Idealnie wilgotny, miękki, dość ciemny za sprawą mąki razowej, z bardzo chrupiącą skórką. Zakochałam się w nim :)
Przepis na zakwas znajdziecie tutaj.



Składniki na blaszkę o wymiarach 8 x 32 cm:
2 szklanki maki pszennej T 450
2 szklanki mąki żytniej razowej T 2000
3 małe, płaskie łyżeczki soli
5 pełnych łyżek aktywnego zakwasu żytniego
2-2,5 szklanki dość ciepłej wody
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy
Przygotowanie:
Zakwas, o ile był w lodówce, wyjmuję na 2 godziny przed przygotowaniem ciasta, by się ogrzał. Do dużej miski wsypuję obie mąki i sól, dodaję aktywny zakwas i wlewam dwie szklanki ciepłej wody - mieszam łyżką do połączenia się. Jeśli ciasto jest bardzo gęste, dolewam jeszcze odrobinę wody. Wymieszane ciasto przykrywam w misce folią spożywczą i odstawiam na 3-4 godziny w ciepłe miejsce (ja wstawiam do piekarnika starając się utrzymać w nim temperaturę ok. 50 stopni C). Formę do pieczenia natłuszczam masłem i oprószam mąką, przekładam łyżką wyrośnięte ciasto, wygładzam i ponownie pozostawiam na 3-4 godziny - ma urosnąć prawie do brzegów formy. Wtedy nagrzewam piekarnik do 220 stopni i piekę chleb 10 minut, po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 210, a potem do 200 i piekę jeszcze 40 minut. Gorący chleb od razy smaruję wodą (górę) i pozostawiam do całkowitego ostygnięcia (poza piekarnikiem).



3 komentarze:

  1. Cudnie ci wyszedł. Ja chlebki na zakwasie piekę od dawna. Są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny wyszedł:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger