Ciasto migdałowe z jabłkami bez mąki (dla diabetyków)

Od jakiegoś czasu nosiłam się z zamiarem tworzenia przepisów dla diabetyków. Nie, nie jestem chora na cukrzycę. W mojej bliskiej rodzinie także na szczęście nikt nie choruje. O tym pomyśle zdecydował przypadek. Moja dobra znajoma zajmuje się uświadamianiem, jak sobie z tą chorobą radzić, jak z nią zwyczajnie żyć, a ja postanowiłam pogłębić ten temat od strony kuchennej - będę starała się wymyślać smaczne i bezpieczne dla diabetyków potrawy. Mam nadzieję, że komuś się przydam i umilę kulinarną codzienność :)

Zaczynam od ciasta, bo to pierwsza rzecz, jaka w związku z tym umilaniem mi przyszła do głowy. Ciasto nie zawiera mąki, ani tłuszczu - tzn. ściśle rzecz biorąc zawiera go śladowe ilości. Smakuje bardzo dobrze i z przyjemnością zjem dziś kawałeczek do popołudniowej kawy.

Zapraszam Was do polubienia fanpage: DOLCEVITA Zrozumieć Cukrzycę.





Składniki (u mnie kwadratowa tortownica 18 x 18 cm):
4 żółtka
2 białka
szczypta soli
5 łyżek cukru brzozowego (ksylitolu)
5 pełnych łyżek płatków owsianych
5 pełnych łyżek mielonych migdałów
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka cynamonu
3 pełne łyżki odtłuszczonego twarogu z wiaderka
2 jabłka
Dodatkowo:
odrobina oleju do natłuszczenia formy
mielone migdały do oprószenia formy
Przygotowanie:
Żółtka ubijam z cukrem brzozowym na bardzo puszystą, gładką i jasną masę (cukier musi się całkiem rozpuścić), po czym ubijając dalej dodaję ser. Gdy masa się połączy, dodaję cynamon, starte na grubej tarce jabłka, proszek do pieczenia i mielone migdały. Mieszam dokładnie łopatką, dodaję płatki owsiane. Na końcu dodaję ubite na sztywno z solą białka, delikatnie mieszam. Masę przekładam do tortownicy (dno wykładam papierem, lekko natłuszczam boki i oprószam je mielonymi migdałami), wyrównuję i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. na ok. 45 minut (do suchego patyczka).



               

               

               


2 komentarze:

  1. Bardzo się cieszę na pomysł przepisów dla diabetyków, mam męża chorego na cukrzycę i przy tym wielki problem z wymyślaniem dań. Przepis na ciasto na pewno wypróbuję i z niecierpliwością będę czekać na kolejne przepisy. Pozdrawiam serdecznie. Beata.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nareszcie znalazłam coś dla mnie,dziękuję za ten przepis i prosze o więcej.Pozdrawiam <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger