Chleb Łęgowski

Kilka dni temu dostałam nietypową prośbę - jednak tak miłą, że nie mogłam odmówić! Pan Paweł zapytał, czy chcę spróbować chleba, który sam piecze. Wyobrażacie sobie siebie w takiej sytuacji? też byście nie odmówili! Zwłaszcza że chleb - taki chleb - to nie byle jaki produkt. Nie jest produkowany na dużą skalę, i jak sobie wyobrażam, bez duszy i serca, a poczyniony z wielkim uczuciem i należytym oddaniem. Piekę sama sporo pieczywa, i za każdym razem mam takie samo uczucie, że to co robię to coś wyjątkowego. Może dlatego, że chleb to coś dla nas podstawowego, to słowo które brzmi dla mnie na równi ze słowami: dom i rodzina. 
Samo uczucie, gdy rozpakowywałam niewielką paczuszkę, choć jeszcze schowaną pod warstwami papieru, a już pachnącą, było niesamowite - że ktoś ten chleb zrobił specjalnie dla mnie! 
Chleb Łęgowski, bo tak został mi przedstawiony, to wspaniały chleb na bazie mąk żytniej razowej i pszennej, przygotowany na zakwasie żytnim, z mojego wyboru ze słonecznikiem. Pozostałe składniki to woda i sól, i tak właśnie powinno być. Bo prawdziwy chleb to prostota, tyle że wymagająca czasu i uwagi. Chleb pięknie pachnie, jest zwarty i rewelacyjnie się kroi, a skórka jest chrupiąca i pięknie rumiana. Odpowiednio wilgotny, ale jednocześnie nie kluchowaty. Przyjemnie kwaskawy, i jednocześnie delikatny w smaku. Pan Paweł pyta, czy poleciłabym go innym - tak, polecam z serca, taki chleb naprawdę powinno się mieć na co dzień. 



                  

5 komentarzy:

  1. Chętnie bym go upiekła, ale... nie potrafię zrobić zakwasu :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdy robiłam zakwas pierwszy raz, nie udał mi się zupełnie, jednak za drugim razem wyszedł wspaniały i korzystam z niego ciągle. Jak robiłam swój, opisałam tu (może się na coś ta informacja przyda):http://sio-smutki.blogspot.com/2016/03/chleb-pszenno-zytni-na-zakwasie.html

      Usuń
  2. Chlebek wygląda niesamowicie! Mimo, że sama chleby piekę, to za te na zakwasie jakoś boję się zabrać ;) Pozostaje więc sklep. Niestety znad morza mam trochę daleko do Krakowa, żeby polecany przez Pana Pawła Chleb Łęgowski jadać codziennie. A szkoda, bo na pewno z chęcią dodałabym go do listy swoich zakupów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. O przepis trzeba zapytać pana Pawła - wyżej wszystko opisałam !

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger