Ciasto z czekoladowym ganache i konfiturą pomarańczową

Nie pokazałam Wam jeszcze jednego ciasta, które jedliśmy w świąteczne dni. Kruchy spód, warstwa konfitury pomarańczowej od Eterno i gruba warstwa czekoladowego ganache. Spełniało rolę mazurka, ale to bardzo uniwersalne ciasto, które można równie dobrze podać do niedzielnej kawy.






Składniki na blachę 20 x30 cm:
Ciasto:
200 g. miękkiego masła
4 duże żółtka
szczypta soli
niepełna szklanka cukru pudru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
2 szklanki mąki pszennej
Ganache:
0,5 l. śmietanki 30%
250 g. czekolady (gorzka lub deserowa)
100 g. miękkiego masła
2 łyżki likieru pomarańczowego lub ewent. kilka kropli olejku pomarańczowego
Dodatkowo:
słoiczek konfitury pomarańczowej, polecam Eterno
posypka owocowa
Przygotowanie:
Kruchy spód: masło przekładam do miski, dodaję szczyptę soli, cukier waniliowy i cukier puder. Miksuję wszystko, aż powstanie bardzo gładka i puszysta masa. Wtedy dodaję żółtka i znowu chwilkę miksuję. Gdy się połączą, odkładam mikser - teraz dalej mieszam ciasto łyżką. Wsypuję jedną szklankę maki, mieszam do połączenia, wsypuję drugą i znów mieszam. Powinno powstać mięciutkie ciasto. Przekładam je na natłuszczoną i oprószoną mąką blachę (można ją najpierw wyłożyć papierem), rozprowadzam przyklepując dłonią oprószoną w mące. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu) na 30-35 minut. Ciasto po upieczeniu powinno być złote.
Ganache: śmietankę podgrzewam razem z pokruszoną na kawałki czekoladą, aż ta się rozpuści (ciągle mieszam, podgrzewam na średnim ogniu). Zestawiam z ognia i dodaję masło w kawałkach, mieszam do rozpuszczenia. Na koniec do masy dodaję likier. Przekładam ją do szerokiego naczynia, np. dużego głębokiego talerza i studzę (chłodną można włożyć do lodówki). Powinna lekko zastygnąć, wtedy wykładam ją na kruchy spód wcześniej pokryty warstwą konfitury pomarańczowej. Wyrównuję ganache i ozdabiam posypką owocową. Ciasto kroję dopiero po porządnym zastygnięciu ganache.



4 komentarze:

  1. To ciasto wygląda obłędnie, wymarzone na świąteczny stół... Na pewno się zainspiruję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Konfitura pomaranczowa jest gorzkawa taka ma byc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, moim zdaniem ta goryczka świetnie współgra ze słodkością czekolady.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger