Ciasto czekoladowe (mazurek czekoladowy)

Pokażę Wam coś absolutnie w moim guście - bardzo czekoladowe ciasto, które piekliśmy z Pawłem Małeckim na warsztatach wypieków wielkanocnych zorganizowanych przez Lidl Polska. Przygotowywaliśmy to ciasto jako mazurek, bo wystarczy je odpowiedni ozdobić; jednak dla mnie jest tak cudownie deserowe i eleganckie, że wolę je podać w formie torcików. Rewelacyjnie się kroi, zachowując piękny kształt, zwłaszcza po solidnym schłodzeniu. Dla miłośników czekolady to prawdziwa poezja smaku, bo nie dość że biszkopt jest przygotowany z czekoladą (ciekawostka - jest bez mąki), to ciasto jest wykończone cudownym, aksamitnym ganaszem. Jedynie dla przełamania smaku dodany jest dżem z czarnej porzeczki. 
Bardzo polecam to ciasto jako wspaniały deser i w ślad za mistrzem Pawłem dzielę się z Wami przepisem.



Składniki (duża blacha, z wyposażenia piekarnika):
Biszkopt czekoladowy:
6 dużych jaj
80 g. cukru
200 g. czekolady deserowej
50 g. masła
Ganasz czekoladowy:
200 g. śmietanki 30%
200 g. czekolady deserowej
2 łyżki miodu
2 łyżki miękkiego masła
20 ml. whisky lub likieru (opcjonalnie)
Dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki
kakao do posypania
Przygotowanie:
Biszkopt czekoladowy: w garnku rozpuszczam masło, wrzucam kawałki czekolady- podgrzewam razem do momentu rozpuszczenia się czekolady. Białka ubijam na sztywną pianę (żółtka odkładam), podczas ubijania stopniowo dodaję cukier. Do ubitej piany mieszając bardzo dokładnie stopniowo dodaję żółtka, a następnie wlewam czekoladę z masłem. Całość delikatnie mieszam i wykładam na blachę wyłożoną papierem. Wyrównuję powierzchnię ciasta i wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 10-12 minut. Po wyjęciu ciasto powinno ostygnąć, wtedy zdejmujemy je z blachy (jest bardzo delikatne).
Ganasz czekoladowy: zagotowuję śmietankę z miodem, po czym wrzucam do niej pokruszoną czekoladę i mieszam, aż ta się całkowicie rozpuści. Zdejmuję garnek z ognia i mieszając dodaję miękkie masło i ewentualnie whisky lub likier. Masę przelewam do szerokiego, płaskiego naczynia i odstawiam w chłodne miejsce, do uzyskania konsystencji miękkiego masła.
Składanie: upieczone ciasto (wcześniej zdejmuję papier) dzielę na 4 równe części. Pierwszą część smaruję dżemem, przykrywam drugą częścią. Tę część smaruję lekko dżemem i ganaszem czekoladowym, znów przykrywam ciastem i warstwą ganaszu. Ostatni blat ciasta pokrywam resztą ganaszu i oprószam kakao. Ciasto solidnie schładzam.



11 komentarzy:

  1. O mamuniu, ależ kusisz! Coś cudownego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wyglada pysznie a jakiej wielkosci ma byc blaszka, no i czy podczas ptrzekrawania na pol ciasto sie nie polamie.Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blaszka powiedziałabym" standardowa, duża. Może być taka z wyposażenia piekarnika. Biszkopt jest bardzo delikatny, więc trzeba z nim uważać, ale gdy już się złoży ciasto w całość i gdy się schłodzi, pięknie się trzyma.

      Usuń
  3. A czy moge zamrozić blaty i złożyć dzień przed podaniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trochę się boję, żeby ciasto się nie rozpadło, bo biszkopt jest naprawdę bardzo delikatny. Z drugiej strony, jeśli będzie przełożony papierem i potem odmrożony powoli, powinno być ok :) Sama nie wiem, co podpowiedzieć w tej kwestii :)

      Usuń
  4. Bardzo lubię połączenie czarnej porzeczki ze słodkim ciastem. To jest więc akurat pod mój gust :) Dzięki, że dzielisz się trikami z bardzo ciekawych warsztatów!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam ,ale może spróbuję ,bo tak cudnie wygląda :)
    Zapraszam http://natalie-forever.blogspot.com/2016/03/indie-earthi.html

    OdpowiedzUsuń
  6. O rany! Uwielbiam takie ciasta! Pięknie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  7. witam a w biszkopcie nie ma mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma ani grama mąki :) biszkopt jest bardzo delikatny i deserowy.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger