Babka "Pożegnanie z Afryką"

Wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne, więc postanowiłam przygotować dla Was kilka propozycji na te dni. Dziś mam dla Was rewelacyjną, niezwykle puszystą i delikatną babkę z lekkim posmakiem kawy. Przepis pochodzi z książki "Dobra kuchnia. Ciasta z blachy" Wydawnictwa Dragon, i jak wszystkie które do tej pory sprawdziłam, okazał się niezawodny. Polecam Wam serdecznie to ciasto, i  przy okazji książkę - to prawdziwa kopalnia sprawdzonych i pysznych pomysłów na ciasta.





Składniki na formę z kominkiem (moja ma w węższej części średnicę 14 cm, a wysokość 10 cm)
2 szklanki mąki pszennej
4 jajka
2/3 szklanki cukru
3 łyżki cukru waniliowego
200 g. miękkiego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki mocnego naparu z kawy (chłodnego)
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
bułka tarta lub mąka do oprószenia formy
cukier puder lub lukier
Przygotowanie:
Miękkie masło miksuję z cukrami, a gdy masa jest bardzo puszysta, dodaję po jednym jajku (dalej miksując). Następnie na zmianę dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i zaparzoną kawę, aż do wykończenia składników. Ciasto powinno być dość gęste i gładkie. Przekładam je do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką lub mąką formy, po czym upuszczam formę z wysokości kilku centymetrów na blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza ze środka ciasta. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 45 - 50 minut, sprawdzam suchym patyczkiem, czy jest upieczona. Pozostawiam w formie do całkowitego wystygnięcia (ciepła będzie się łamać i kruszyć), po czym oprószam ją pudrem.


                  





8 komentarzy:

  1. Właśnie wczoraj myślałam, czy nie upiec dokładnie taką;)

    OdpowiedzUsuń
  2. kawę ciepłą dodać czy schłodzoną - dz :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. schłodzoną :) już dopisuję, dziękuję za zwrócenie uwagi ;)

      Usuń
  3. Szukam przepisu idealnego na babę... oto on! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Urosła pięknie i widzę, że bardzo apetycznie się uśmiechnęła przy pieczeniu ;) Zabieram przepis do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger