Babka "Pożegnanie z Afryką"

Wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne, więc postanowiłam przygotować dla Was kilka propozycji na te dni. Dziś mam dla Was rewelacyjną, niezwykle puszystą i delikatną babkę z lekkim posmakiem kawy. Przepis pochodzi z książki "Dobra kuchnia. Ciasta z blachy" Wydawnictwa Dragon, i jak wszystkie które do tej pory sprawdziłam, okazał się niezawodny. Polecam Wam serdecznie to ciasto, i  przy okazji książkę - to prawdziwa kopalnia sprawdzonych i pysznych pomysłów na ciasta.





Składniki na formę z kominkiem (moja ma w węższej części średnicę 14 cm, a wysokość 10 cm)
2 szklanki mąki pszennej
4 jajka
2/3 szklanki cukru
3 łyżki cukru waniliowego
200 g. miękkiego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki mocnego naparu z kawy (chłodnego)
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
bułka tarta lub mąka do oprószenia formy
cukier puder lub lukier
Przygotowanie:
Miękkie masło miksuję z cukrami, a gdy masa jest bardzo puszysta, dodaję po jednym jajku (dalej miksując). Następnie na zmianę dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i zaparzoną kawę, aż do wykończenia składników. Ciasto powinno być dość gęste i gładkie. Przekładam je do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką lub mąką formy, po czym upuszczam formę z wysokości kilku centymetrów na blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza ze środka ciasta. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 45 - 50 minut, sprawdzam suchym patyczkiem, czy jest upieczona. Pozostawiam w formie do całkowitego wystygnięcia (ciepła będzie się łamać i kruszyć), po czym oprószam ją pudrem.


                  





8 komentarzy:

  1. Właśnie wczoraj myślałam, czy nie upiec dokładnie taką;)

    OdpowiedzUsuń
  2. kawę ciepłą dodać czy schłodzoną - dz :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. schłodzoną :) już dopisuję, dziękuję za zwrócenie uwagi ;)

      Usuń
  3. Szukam przepisu idealnego na babę... oto on! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Urosła pięknie i widzę, że bardzo apetycznie się uśmiechnęła przy pieczeniu ;) Zabieram przepis do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger