Babka "Pożegnanie z Afryką"

Wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne, więc postanowiłam przygotować dla Was kilka propozycji na te dni. Dziś mam dla Was rewelacyjną, niezwykle puszystą i delikatną babkę z lekkim posmakiem kawy. Przepis pochodzi z książki "Dobra kuchnia. Ciasta z blachy" Wydawnictwa Dragon, i jak wszystkie które do tej pory sprawdziłam, okazał się niezawodny. Polecam Wam serdecznie to ciasto, i  przy okazji książkę - to prawdziwa kopalnia sprawdzonych i pysznych pomysłów na ciasta.





Składniki na formę z kominkiem (moja ma w węższej części średnicę 14 cm, a wysokość 10 cm)
2 szklanki mąki pszennej
4 jajka
2/3 szklanki cukru
3 łyżki cukru waniliowego
200 g. miękkiego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki mocnego naparu z kawy (chłodnego)
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
bułka tarta lub mąka do oprószenia formy
cukier puder lub lukier
Przygotowanie:
Miękkie masło miksuję z cukrami, a gdy masa jest bardzo puszysta, dodaję po jednym jajku (dalej miksując). Następnie na zmianę dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i zaparzoną kawę, aż do wykończenia składników. Ciasto powinno być dość gęste i gładkie. Przekładam je do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką lub mąką formy, po czym upuszczam formę z wysokości kilku centymetrów na blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza ze środka ciasta. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 45 - 50 minut, sprawdzam suchym patyczkiem, czy jest upieczona. Pozostawiam w formie do całkowitego wystygnięcia (ciepła będzie się łamać i kruszyć), po czym oprószam ją pudrem.


                  





8 komentarzy:

  1. Właśnie wczoraj myślałam, czy nie upiec dokładnie taką;)

    OdpowiedzUsuń
  2. kawę ciepłą dodać czy schłodzoną - dz :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. schłodzoną :) już dopisuję, dziękuję za zwrócenie uwagi ;)

      Usuń
  3. Szukam przepisu idealnego na babę... oto on! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Urosła pięknie i widzę, że bardzo apetycznie się uśmiechnęła przy pieczeniu ;) Zabieram przepis do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger