Łatwa babka drożdżowa z bakaliami

Jeśli jakimś cudem nie upiekliście jeszcze świątecznej baby, to polecam tę ze względu na fakt, ze nie trzeba jej wyrabiać. Wszystkie składniki miesza się łyżką, najważniejsze tylko by pozwolić ciastu wyrosnąć.

Życzę Wam radosnych, pogodnych Świąt Wielkanocnych - pełnych miłości, szczęścia i Bożej opieki! 





Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
40 g. świeżych drożdży
szczypta soli
3 pełne łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
100 g. masła
3 żółtka
3 pełne łyżki gęstego jogurtu (typu greckiego)
1,5-2 szklanki posiekanych bakalii
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Mąkę przesiewam do dużej miski, robię wgłębienie pośrodku. Drożdże ucieram przez chwilę z łyżeczką cukru pudru, aż się upłynnią, przelewam do dołka. Do drożdży dodaję połowę podgrzanego jogurtu (ma być lekko ciepły) i mieszam wszystko z odrobiną mąki  - przykrywam miskę i odstawiam na 20 minut w ciepłe miejsce. Gdy drożdże podrosną dodaję pozostałe składniki (żółtka, sól, rozpuszczone masło, resztę jogurtu, cukier puder i waniliowy). Mieszam wszystko łyżką do połączenia się, dodaję bakalie, mieszam. Ciasto będzie dość luźne. Przykrywam miskę i znów odstawiam w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Formę smaruję masłem, oprószam mąką. przekładam wyrośnięte ciasto, i ponownie pozwalam mu wyrosnąć. Piekę przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu oprószam babkę cukrem pudrem.



                     

                     

                     

7 komentarzy:

  1. Piękna baba wielkanocna.Wesołych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała baba. Moniś kochana życzę ci i całej rodzince cudownych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. A bakalie moga byc naturalne- sliwki, rodzynki, morele !żeby sztucznie nie wyglądało

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bakalie oczywiście można dodać wg uznania, jakie kto lubi ;)

      Usuń
  4. Jak zawsze masz dobre przepisy dzięki i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Można użyć suszonych drożdży jeśli tak to jaka ilość?

    OdpowiedzUsuń
  6. Monisiu jak zwykle wspaniała babka.....dziękuję..:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger