Zupa z pieczonych batatów i białej rzodkwi

Zupa o bardzo ciekawym smaku, lekko słodka, z nutą cytrusów, świetnie pasującą natką pietruszki i kawałkami mięsa. Delikatna, ale też rozgrzewająca dzięki dodatkowi imbiru. 



Składniki:
1 średniej wielkości batat
1 niewielka biała rzodkiew
ok. 1,5 l. wywaru 
(gotowałam na kościach karkowych, z dużą ilością mięsa, z zielem angielskim i liściem laurowym)
3 ząbki czosnku
szczypta startego świeżego imbiru
2-3 gałązki tymianku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1-2 mandarynki
sól, pieprz do smaku
2-3 łyżki octu balsamicznego
Przygotowanie:
Obrane: batat i rzodkiew kroję w plastry grubości ok. 1 cm, układam na natłuszczonej olejem blasze, smaruję olejem z góry, lekko solę i oprószam pieprzem - piekę w temperaturze 185 stopni C. ok. 40 minut, aż zmiękną i lekko się zarumienią. Przekładam warzywa  i gałązki tymianku do lekko gotującego się wywaru (wcześniej gotowałam go na tyle długo, że mięso było już bardzo miękkie i odstawało od kości). Gotuję wszystko jeszcze 10-15 minut, po czym miksuję na gładko (wcześniej usuwam kości, liście laurowe i ziele angielskie). Doprawiam do smaku solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startym imbirem (uwaga, nie za dużo), dodaję też sok z mandarynek. Dodaję ocet balsamiczny do smaku, powinien lekko zaostrzyć całość. Na koniec dodaję posiekaną pietruszkę. Zupę podaję z mięsem, które wcześniej się gotowało w wywarze, z kleksem śmietany i octu balsamico, oprószoną zieleniną.

                  




2 komentarze:

  1. Jadłem kiedyś coś podobnego - polecam świetnie smakuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam, bardzo dobra.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger