Ziemniaki z patelni z cebulą i ziołami

Dość często odpowiadam na pytanie, czy do pieczenia i smażenia używam surowych ziemniaków, czy je wcześniej podgotowuję. Podgotowuję bardzo rzadko - nie ma co bać się, że ziemniaki będą twarde lub surowe w środku - nawet gdy je piekę w całości. Poza tym moim zdaniem potrawy przygotowywane z surowych smakują o wiele lepiej. 
Dziś do steku podałam pyszne ziemniaki smażone ze sporą ilością cebuli, z czosnkiem i dużą ilością ziół. Tzn. stek został zjedzony przez męskiego osobnika, ja z radością poprzestałam na tych wspaniałych, mięciutkich, bardzo pachnących ziemniaczkach. Też lubicie je w takiej postaci?




Składniki:
ok. 1 kg ziemniaków
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
1 pełna łyżka suszonego majeranku
1 pełna łyżka suszonego lubczyku
1 łyżeczka duszonego cząbru
1 łyżka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka soli
5 łyżek oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Obrane i umyte ziemniaki kroję w plastry grubości do 0,5 cm, przekładam je do miski. Obieram cebule i kroję je w piórka, czosnek siekam dość grubo. Przekładam do miski, dodaję przyprawy i olej, dokładnie mieszam by ziemniaki pokryły się ziołami. Rozgrzewam głęboką patelnię, wlewam łyżkę oleju i przekładam zawartość miski. Przykrywam patelnię i smażę na średnim ogniu, mieszając co kilka minut, aż ziemniaki będą miękkie (ok. 35 minut).


                

               

5 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają te pyrki mniam już bym je jadła!!Pozdrawiam Serdecznie!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyreczki to to co lubią Poznaniaki i cała Wielkopolska :) kwaśne mleczko i jajeczko sadzone mmm pycha ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Moniczko takie ziemniaczki to "niebo w gębie".Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam je odkąd pamiętam :) Też pozdrawiam Kochana :)

      Usuń
  4. polecam airfryer do takich dań, pieczesz smażysz nie w głębokim oleju a na jednej łyżce :) cały kg :)

    https://www.youtube.com/watch?v=leHWN0I4hNo&feature=youtu.be


    looknij, ja to dziś na obiad będę w nim robić :) podeśle foteczkę na fb :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger