Zapiekanka z ziemniakami i mielonym

Czy kotlety mielone z ziemniakami mogą być wygodną potrawą jednogarnkową? Mogą :) Zmieniłam tę klasykę w zapiekankę, i widzę co najmniej dwie korzyści: roboty z takim obiadem o połowę mniej, a dodatkowo na pewno jest mniej kaloryczny, bo unikamy smażenia kotletów.



Składniki:
ok. 1 kg ziemniaków
0,5 kg mięsa mielonego, u mnie łopatka wieprzowa
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
majeranek
czosnek granulowany
sól, pierz do smaku
3 łyżki oleju lub kilka plastrów wędzonego boczku
Przygotowanie:
Umyte ziemniaki gotuję w łupinach, studzę i obieram.
Mięso przekładam do miski, dodaję jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną cebulę i ulubione przyprawy do smaku - mieszam bardzo dokładnie. Na dno naczynia do zapiekania wlewam 2 łyżki oleju (lub układam kilka plastrów boczku), natłuszczam też ścianki. Wykładam połowę ziemniaków startych na grubej tarce, oprószam je solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i majerankiem, po czym wykładam masę mięsną. Ostatnią warstwę stanowi pozostała część startych ziemniaków. Nie ugniatam kolejnych warstw! Całość lekko przyprawiam z góry, skrapiam pozostałym olejem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 215 stopni C. na ok. godzinę. Powierzchnia zapiekanki powinna być ładnie zarumieniona (można ją również posypać startym żółtym serem).


                 

                 


8 komentarzy:

  1. Tez często robię podobną zapiekankę ale Twój pomysł z ziemniakami startymi na grubych oczkach jest super i dodaje piękne wykończenie zapiekance. Ja na ogół robiłam zwyczajne pure.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też kiedyś jadłam taką z puree, była pyszna. Pomysł na starcie ziemniaków wzięłam z placków ziemniaczanych, zazwyczaj ścieram je na grubych oczkach, żeby był chrupiące - sprawdziło się i w tym przypadku, góra pięknie się zarumieniła/

      Usuń
  2. Bardzo ciekawie to wymyśliłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj robię na obiad,sama jestem ciekawa jak będzie smakować :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzisiaj robię na obiad,sama jestem ciekawa jak będzie smakować :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. już drugi fajny przepis,super pomysł wykorzystam na pewno ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. cświetny pomysł na zapiekankę
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger