Zapiekanka z ziemniakami i mielonym

Czy kotlety mielone z ziemniakami mogą być wygodną potrawą jednogarnkową? Mogą :) Zmieniłam tę klasykę w zapiekankę, i widzę co najmniej dwie korzyści: roboty z takim obiadem o połowę mniej, a dodatkowo na pewno jest mniej kaloryczny, bo unikamy smażenia kotletów.



Składniki:
ok. 1 kg ziemniaków
0,5 kg mięsa mielonego, u mnie łopatka wieprzowa
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
majeranek
czosnek granulowany
sól, pierz do smaku
3 łyżki oleju lub kilka plastrów wędzonego boczku
Przygotowanie:
Umyte ziemniaki gotuję w łupinach, studzę i obieram.
Mięso przekładam do miski, dodaję jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną cebulę i ulubione przyprawy do smaku - mieszam bardzo dokładnie. Na dno naczynia do zapiekania wlewam 2 łyżki oleju (lub układam kilka plastrów boczku), natłuszczam też ścianki. Wykładam połowę ziemniaków startych na grubej tarce, oprószam je solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i majerankiem, po czym wykładam masę mięsną. Ostatnią warstwę stanowi pozostała część startych ziemniaków. Nie ugniatam kolejnych warstw! Całość lekko przyprawiam z góry, skrapiam pozostałym olejem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 215 stopni C. na ok. godzinę. Powierzchnia zapiekanki powinna być ładnie zarumieniona (można ją również posypać startym żółtym serem).


                 

                 


8 komentarzy:

  1. Tez często robię podobną zapiekankę ale Twój pomysł z ziemniakami startymi na grubych oczkach jest super i dodaje piękne wykończenie zapiekance. Ja na ogół robiłam zwyczajne pure.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też kiedyś jadłam taką z puree, była pyszna. Pomysł na starcie ziemniaków wzięłam z placków ziemniaczanych, zazwyczaj ścieram je na grubych oczkach, żeby był chrupiące - sprawdziło się i w tym przypadku, góra pięknie się zarumieniła/

      Usuń
  2. Bardzo ciekawie to wymyśliłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj robię na obiad,sama jestem ciekawa jak będzie smakować :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzisiaj robię na obiad,sama jestem ciekawa jak będzie smakować :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. już drugi fajny przepis,super pomysł wykorzystam na pewno ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. cświetny pomysł na zapiekankę
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger