Zapiekanka z łazankami, pieczarkami i kapustą

Może spodoba się Wam mój pomysł na łazanki - upiekłam je z pieczarkami, kapustą kiszoną i masą serową. Całość ładnie się trzyma, a zapiekankę można podać w zgrabnych kawałkach. 



Składniki:
250 g. makaronu typu łazanki
400 g. pieczarek
300 g. kapusty kiszonej
tarta mozzarella
2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 jajko
3/4 szklanki mleka lub słodkiej śmietany
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
bułka tarta
olej do smażenia
Przygotowanie:
Umyte i osuszone pieczarki kroję w cienkie plasterki i na odrobinie oleju, ze szczyptą soli smażę do odparowania wody. Zdejmuję je z patelni i przekładam do miski. Na tej samej patelni umieszczam posiekaną kapustę, dolewam troszkę oleju i wody - duszę po przykryciem ok. 10 minut. Dodaję sos sojowy, doprawiam kapustę do smaku i duszę jeszcze kilka minut, a następnie przekładam do pieczarek. Makaron gotuję prawie do miękkości, dokładnie odcedzam i przekładam do miski. Wszystko dokładnie mieszam, doprawiam do smaku. Naczynie do zapiekania smaruję masłem i oprószam bułką tartą. Wykładam masę, lekko ją ugniatając. Jajko rozbełtuję z mlekiem, dodaję ser, trochę soli i pieprzu - mieszam by wszystko się połączyło, po czym wylewam na makaron z pieczarkami i kapustą. Naczynie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na ok. godzinę. Podaję na gorąco.


                    

                   

3 komentarze:

  1. Nie ma to jak urozmaicenie na dodatek smaczne danie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani przepisy są fantastyczne, gratuluję bloga! Często tu zaglądam i zawsze mam problem z wybraniem przepisu, ale każdy mój wybór a Pani pomysł są pyszne 😋 Polecam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger