Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem (pieczeń rzymska)

Dość często robię taką pieczeń z mięsa mielonego, bo to uniwersalna i tania potrawa obiadowa, ale też - w wersji na zimno - smaczna domowa wędlina. Dziś to właściwie pieczeń rzymska, bo z jajkami na twardo w środku. Na pewno będzie to doskonałe danie na wielkanocny stół.




Składniki na cwibakówkę długości 25 cm:
5 jajek (4 ugotowane na twardo, 1 surowe)
0,5 kg mielonej wieprzowiny (karkówka, łopatka)
1 cebula
1 łyżka suszonego lubczyku
1 pełna łyżeczka pieprzu ziołowego
1 pełna łyżeczka suszonego majeranku
1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
kilka plastrów wędzonego boczku (surowego)
sól do smaku
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
bułka tarta do oprószenia formy
Przygotowanie:
Mięso przekładam do miski, dodaję bardzo drobno posiekaną cebulę, przyprawy i surowe jajko. Wyrabiam dokładnie masę dłonią. Jajka ugotowane na twardo obieram ze skorupek. Formę dokładnie smaruję masłem i oprószam bułką tartą. Wykładam dno formy na grubość ok. 1,5 cm, po czym robię w masie mięsnej  4 wgłębienia i umieszczam w nich jajka. Przestrzeń między jajkami wypełniam mięsem, wciskając je delikatnie. Przykrywam też jajka cienką warstwa mięsa z góry. Całość pieczeni przykrywam plastrami boczku i wstawiam formę do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. na 45-50 minut. Pieczeń podaję na gorąco, lub jako wędlinę do kanapek.


                         

                        


2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger