Mus ziemniaczany z zieloną herbatą i kurkumą

Nie byłabym kobietą, gdybym od czasu do czasu nie lubiła skomplikować prostych rzeczy ;) Takich np. jak ziemniaki do obiadu. Co Wy na to, żeby podać je w formie zapieczonego musu, o konsystencji niezwykle delikatnej pianki, a żeby było jeszcze ciekawiej - nadać mu leciutki posmak herbaty, doprawić też kurkumą dla smaku i koloru? 
Bardzo polecam do tego zabiegu wspaniałą zieloną herbatę White Moon firmy Basilur, zakochani w niej jesteśmy po uszy. Ma niepowtarzany mleczny smak, coś wspaniałego! W przypadku mojego musu komponuje się idealnie.
Jeśli macie na nią ochotę, poszukajcie jej w sklepach internetowych, np. tu
Czytałam gdzieś opinię że herbaty Basilur są najlepsze na świecie,  i to stwierdzenie jest bliskie mojemu sercu ;) 
Mus upiekłam w niewielkiej tortownicy, dzięki czemu ma piękną formę i łatwo go podzielić, ale myślę że równie ciekawie będzie, gdy upiecze się go w mniejszych foremkach - wtedy będzie od razu w porcjach.






Składniki:
800 g. ziemniaków (waga po ugotowaniu)
2 jajka
5-6 łyżek oleju rzepakowego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka zielonej herbaty, polecam White Moon firmy Basilur
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
olej do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki kroję w kawałki, lekko solę i zalewam wrzącą wodą. Do garnka wkładam saszetkę z herbatą, gotuję ziemniaki do miękkości. Odlewam wodę, wyjmuję herbatę. Ziemniaki duszę na bardzo gładką masę (lub przepuszczam przez maszynkę), dodaję olej rzepakowy i kurkumę, dokładnie ucieram łyżką i odstawiam do przestudzenia. Gdy masa jest letnia dodaję żółtka, doprawiam ją do smaku solą i pieprzem. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, przekładam do masy ziemniaczanej i mieszam delikatnie drewnianą łyżką. Foremkę (u mnie tortownica o średnicy 15 cm) dokładnie natłuszczam olejem rzepakowym i posypuję bułką tartą. Wykładam do niej masę, wyrównuję powierzchnię, widelcem robię wzorki na górze. Wstawiam formę do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na godzinę. Po tym czasie delikatnie nożem okrajam boki i za pomocą talerzyka odwracam formę, wyjmując mus.

                    

                    

                   



2 komentarze:

  1. Ja rzadko jadam ziemniaki, więc nie bardzo mogę sobie pozwolić na "ziemniaki z wody" :) Twoja komplikacja niezmiernie mi się podoba, trafia do folderu "do zrobienia".

    OdpowiedzUsuń
  2. No no :-) nieźle sobie to wykombinowałaś :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger