Kotlety z gotowanych ziemniaków ze szpinakiem

Kotlety z gotowanych ziemniaków to jedna z moich ulubionych potraw z lat dzieciństwa (Tato, dziękuję Ci za te wszystkie kombinacje, które dla nas wymyślałeś ). Proste, a pyszne danie - na dodatek za grosze. 



Składniki na 6-8 sztuk:
1 kg ziemniaków 
2 garście świeżych liści szpinaku
1 ząbek czosnku
1 jajko
3-4 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka oleju
Dodatkowo:
olej dosmażenia
1 -2 cebule
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotuję do miękkości, odcedzam i studzę. Szpinak smażę przez minutę na łyżeczce oleju, przekładam do ziemniaków i wszystko przepuszczam przez praskę lub maszynkę (można dokładnie podusić widelcem). Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam masę do smaku solą i pieprzem. Dodaję jajko i 3 łyżki mąki, mieszam łyżką by wszystko się połączyło. Jeśli ciasto bardzo się klei, dosypuję jeszcze trochę mąki. Ważne, by nie mieszać masy za długo, bo będzie robiła się coraz rzadsza. Dzielę ciasto na 6-8 części, z każdej formuję kulkę, lekko ją spłaszczam. Tak przygotowane kotlety smażę na średnim ogniu, przewracając je delikatnie drewnianą łopatką 2 razy. Usmażone powinny ładnie się zarumienić. Przekładam je na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podaję z podrumienioną cebulką.


                  

                  



7 komentarzy:

  1. Oj, wygladają wspaniale. Ps.wysłałam Pani zaproszenie na fb, proszę zajrzeć w wiadomości inne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przypomniały mi się czasy licealne i dom koleżanki, której tata z kartofli pozostałych z obiadu produkował plaki-klaki :) Gosiu, jeśli czytasz - to o Was :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja zaniast szpinaku daje brokuła sa pyszne !!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. I sos pieczarkowy do tego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzień dobry. ja zamiast mąki dodaję bułkę tartą i trochę wody, oraz majeranek. Cebulkę przesmażam z boczkiem pokrojonym w drobną kostkę. Są przepyszne. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja zamiast szpinaku dałam koperek plus pokrojoną w kostkę cebulę i starty ser. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szpinak niekonieczny, natomiast kotlety są pyszne z sosem pieczarkowym, a już z sosem z grzybów suszonych zaciągniętym dużą ilością śmietany to po prostu poezja kulinarna. Tak je podawała moja mama, a ja podtrzymuję tradycję.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger