Bułeczki z kremem budyniowym i kiwi

Dawno temu, w ogólniaku - zazwyczaj przed lekcją informatyki która była w klasie na parterze - biegałam na przerwach z dziewczynami z klasy po pyszne drożdżówki, kręcone pączki i bajaderki  do pobliskiej cukierni. Smakowały rewelacyjnie i do dziś je pamiętam. Były też tam ciastka z budyniem i owocami, i to one właśnie są pierwowzorem moich dzisiejszych bułeczek.
Upiekłam je  z ciasta francuskiego i wypełniłam masą budyniową której nawet nie trzeba gotować. 



Składniki:
1 płat gotowego ciasta francuskiego
200 g. gęstego jogurtu typu greckiego
1 budyń waniliowy+ cukier do smaku
2-3 kiwi
Przygotowanie:
Ciasto dzielę na 6 dużych kwadratów (bok 10-12 cm), sklejam ciasto w rogach każdego - jak na zdjęciu, bo powstały miseczki. Tak przygotowane przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jogurt mieszam z suchym budyniem i cukrem do smaku. Do każdej miseczki nakładam 2 łyżki masy i układam plasterki kiwi. Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 225 stopni C i piekę 20-25 minut, aż ciasto się ładnie zarumieni. Ostudzone oprószam cukrem pudrem.


                 

8 komentarzy:

  1. Czy masa to ugotowanby budyń wymieszany z jogurtem greckim?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sypki budyń wymieszany z jogurtem, bez gotowania. Zetnie się w trakcie pieczenia.

      Usuń
  2. Świetne i zapewne smakowite bułeczki. Dziekuję za przepis, spróbuję z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moniś wyślij do mnie kuriera :-) pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł z tym nadzieniem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wymyśliłam sobie dawno temu, przy okazji jakichś ciastek, żeby takie nadzienie przygotować. Oszczędność czasu, nie trzeba bawić się w gotowanie budyniu...

      Usuń
  5. Ja troszkę zmodyfikowałam kształt: rozłożyłam masę budyniową i owoce na całe ciasto francuskie zawijając boki do góry, a z owoców użyłam jabłka, banany i kiwi
    Super przepis!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger