Sałatka z fetą, czerwoną kapustą i pomidorkami cherry

Lekka, pyszna i chrupiąca sałatka do przygotowania w parę minut. Grunt, żeby pokroić warzywa, ale wcale nie trzeba ich ładnie układać, ma być niczym lekki bałagan na talerzu ;)
W skład wchodzą: czerwona kapusta, pomidorki cherry, czerwona słodka papryka, seler naciowy, szczypiorek i cebulka dymka, świeżości dodaje ogórek, a pikanterii ser feta.




Składniki:
5-6 pomidorków cherry
kawałek czerwonej kapusty, drobno posiekanej
kawałek świeżego ogórka ze skórką
1/4 czerwonej papryki
1 łodyga selera naciowego
1 cebula dymka + szczypior
kawałek sera feta
Sos:
5 łyżek lekko gazowanej wody mineralnej
5 łyżek oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka delikatnej musztardy (u mnie miodowa)
szczypta ciemnego cukru
szczypta soli do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa kroję drobno - powinny stanowić mniej więcej taki sam procent sałatki. Kroję też ser. Wodę mineralną mieszam z solą i cukrem do ich rozpuszczenia, dodaję musztardę, sok z cytryny i oliwę, mieszam by się połączyły. Pokrojone warzywa wykładam razem z serem, starając się je delikatnie wymieszać - na talerz lub do miseczki, po czym wszystko polewam dokładnie sosem. Sałatki nie mieszam zanadto, by kapusta nie zabarwiła reszty. Od razu podaję.



2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger