Racuchy z miodem i płatkami owsianymi

Jako że głos odmówił mi posłuszeństwa i jestem dziś skazana na osobistą ciszę (co jak się okazuje jest okazją do wielu przemyśleń), postanowiłam umilić sobie niedzielę i zrobiłam dla siebie takie śniadanko. Racuchy są pyszne, choć nieco bardziej zbite, niż tradycyjne. Dzieje się tak dlatego, że są z płatkami owsianymi, a poza tym - z miodem, który powoduje że ciasto po usmażeniu jest trochę twardsze. 



Składniki na 8 sztuk:
1 jajko
2 pełne łyżki gęstej śmietany 18%
1 łyżka płynnego miodu
3 łyżki mąki pszennej
10 g. świeżych drożdży
2-3 łyżki płatków owsianych
Dodatkowo:
olej do smażenia
śmietana do polania
czekolada do posypania
Przygotowanie:
Drożdże kruszę do miski, dodaję jajko, śmietanę i miód, mieszam wszystko na gładką pastę. Wsypuję mąkę i płatki owsiane, mieszam jeszcze raz i odstawiam ciasto na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie łyżką nabieram porcje ciasta i smażę racuchy na średnio rozgrzanym oleju, z obu stron po ok. 2-3 minuty, uważając żeby ich nie przypalić. Po usmażeniu przekładam racuchy na chwilę do odsączenia na papier. Podaję polane śmietaną i posypane czekoladą w kawałkach.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger