Placki ziemniaczane z mięsem mielonym i cukinią

 Lubię, gdy brak pomysłu na obiad zmienia się w coś fajnego i ciekawego. Dziś tak właśnie miałam, niby w lodówce całkiem spory wybór, a jakoś brakowało mi koncepcji. Ostateczny kształt tych świetnych placków wyklarował mi się w głowie, gdy zobaczyłam cukinię. Efekt naprawdę jest ciekawy i pyszny, placki są bardzo smaczne i bardzo sycące. Można oczywiście dodać do nich dowolny sos.





Składniki:
3-4 ziemniaki
1 mała lub pół większej cukinii
250 g. mięsa mielonego, u mnie z indyka
3 łyżki startego żółtego sera
2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki pszennej
1 jajko
majeranek
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso podsmażam na niewielkiej ilości oleju, starając się je jak najbardziej rozdrobnić - aż przestanie być surowe. Warto doprawić je od razu sola, pieprzem i majerankiem. Obrane ziemniaki ścieram na grubej tarce, tak samo cukinię - tę ścieram ze skórką. Mieszam wszystkie składniki, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, ser i mąkę, doprawiam wszytko do smaku. Solidnie wyrabiam, najlepiej dłonią, by masa była w miarę jednolita. Smażę dość grube placki - nadałam im kształt obręczą, mają grubość ok. 1 cm. Trzeba je smażyć po ok. 3-4 minuty z każdej strony, uważając jednocześnie żeby się nie przypaliły (ewentualnie można je "dopiec" w piekarniku). Zwłaszcza przy pierwszym przewracaniu trzeba uważać, żeby się ładnie trzymał kształt - najlepiej zrobić to energicznym ruchem, płaską drewnianą łopatką.

                  




20 komentarzy:

  1. Smaczne placuszki. Bardzo ładnie je usmażyłaś - są takie idealne..

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile placuszków mniej więcej wychodzi z tego przepisu? Robię je jutro na obiad i zastanawiam się, jak dużych ziemniaków użyć ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu, u mnie o ile dobrze pamiętam wyszło 5, średnica mniej więcej 8 cm.

      Usuń
    2. Dziękuję za wiadomość :) Dla głodnej rodziny (a przede wszystkim siebie, bo uwielbiam placki ziemniaczane) będę musiała podwoić porcję :)

      Usuń
    3. Jak i Ty, ja też jestem wielbicielką placków ziemniaczanych. Hm, pewnie dlatego, że są ziemniaczane, a ja pasjami mogę spożywać ziemniaki:) Daj znać, jak wyszły. Pozdrawiam.

      Usuń
    4. Są bardzo smaczne i sycące. Dobrze, że nie wiem, ile mają kalorii ;)

      Usuń
  3. Placuszki są przepyszne :-) moja rodzinka się zakochała :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Placuszki są przepyszne :-) moja rodzinka się zakochała :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Placki piękne i pomysłowe , lubię mięso
    Tylko boję się tego przywracania ich.

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy koniecznie trzeba podsmażać mięso przed łączeniem składników? Przecież po usmażeniu placków mięso raczej nie będzie surowe...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Surowe mięso połączone ze startymi ziemniakami stworzy całkiem inną konsystencję i w efekcie prawdopodobnie również smak. Obawiałabym się też smażenia, na pewno trzeba by było to robić dłużej. Ale może warto spróbować :)

      Usuń
  7. Witam lubię nowości ,placki mi świetne wyszły ,maż się zakochał hihi.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam, nie polecam placki się rozpadają i są mega tłuste. Ratując sytuację piekę reszte jako pieczeń ciekawe co z tego wyjdzie..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi, że nie wyszły. Może problemem było zbyt tłuste mięso (ja użyłam z indyka), albo niedostatecznie odsączone z tłuszczo po smażeniu?

      Usuń
  9. Ja zamiast miesa dodaje przysmażone na rumiano pieczarki. Pyszota.Bez sera.

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobilam bez sera i malutkie by dobrze było przewracac. Sa pyszne ������

    OdpowiedzUsuń
  11. Robię takie od dawna ale z surowym mięsem. Smażę wcześniej i przed podaniem na każdym układam plasterek sera żółtego i do piekarnika. Do tego sałatka z pomidorów.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger