Placki ziemniaczane z mięsem mielonym i cukinią

 Lubię, gdy brak pomysłu na obiad zmienia się w coś fajnego i ciekawego. Dziś tak właśnie miałam, niby w lodówce całkiem spory wybór, a jakoś brakowało mi koncepcji. Ostateczny kształt tych świetnych placków wyklarował mi się w głowie, gdy zobaczyłam cukinię. Efekt naprawdę jest ciekawy i pyszny, placki są bardzo smaczne i bardzo sycące. Można oczywiście dodać do nich dowolny sos.





Składniki:
3-4 ziemniaki
1 mała lub pół większej cukinii
250 g. mięsa mielonego, u mnie z indyka
3 łyżki startego żółtego sera
2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki pszennej
1 jajko
majeranek
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso podsmażam na niewielkiej ilości oleju, starając się je jak najbardziej rozdrobnić - aż przestanie być surowe. Warto doprawić je od razu sola, pieprzem i majerankiem. Obrane ziemniaki ścieram na grubej tarce, tak samo cukinię - tę ścieram ze skórką. Mieszam wszystkie składniki, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, ser i mąkę, doprawiam wszytko do smaku. Solidnie wyrabiam, najlepiej dłonią, by masa była w miarę jednolita. Smażę dość grube placki - nadałam im kształt obręczą, mają grubość ok. 1 cm. Trzeba je smażyć po ok. 3-4 minuty z każdej strony, uważając jednocześnie żeby się nie przypaliły (ewentualnie można je "dopiec" w piekarniku). Zwłaszcza przy pierwszym przewracaniu trzeba uważać, żeby się ładnie trzymał kształt - najlepiej zrobić to energicznym ruchem, płaską drewnianą łopatką.

                  




18 komentarzy:

  1. Smaczne placuszki. Bardzo ładnie je usmażyłaś - są takie idealne..

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile placuszków mniej więcej wychodzi z tego przepisu? Robię je jutro na obiad i zastanawiam się, jak dużych ziemniaków użyć ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu, u mnie o ile dobrze pamiętam wyszło 5, średnica mniej więcej 8 cm.

      Usuń
    2. Dziękuję za wiadomość :) Dla głodnej rodziny (a przede wszystkim siebie, bo uwielbiam placki ziemniaczane) będę musiała podwoić porcję :)

      Usuń
    3. Jak i Ty, ja też jestem wielbicielką placków ziemniaczanych. Hm, pewnie dlatego, że są ziemniaczane, a ja pasjami mogę spożywać ziemniaki:) Daj znać, jak wyszły. Pozdrawiam.

      Usuń
    4. Są bardzo smaczne i sycące. Dobrze, że nie wiem, ile mają kalorii ;)

      Usuń
  3. Placuszki są przepyszne :-) moja rodzinka się zakochała :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Placuszki są przepyszne :-) moja rodzinka się zakochała :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Placki piękne i pomysłowe , lubię mięso
    Tylko boję się tego przywracania ich.

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy koniecznie trzeba podsmażać mięso przed łączeniem składników? Przecież po usmażeniu placków mięso raczej nie będzie surowe...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Surowe mięso połączone ze startymi ziemniakami stworzy całkiem inną konsystencję i w efekcie prawdopodobnie również smak. Obawiałabym się też smażenia, na pewno trzeba by było to robić dłużej. Ale może warto spróbować :)

      Usuń
  7. Witam lubię nowości ,placki mi świetne wyszły ,maż się zakochał hihi.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam, nie polecam placki się rozpadają i są mega tłuste. Ratując sytuację piekę reszte jako pieczeń ciekawe co z tego wyjdzie..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi, że nie wyszły. Może problemem było zbyt tłuste mięso (ja użyłam z indyka), albo niedostatecznie odsączone z tłuszczo po smażeniu?

      Usuń
  9. Ja zamiast miesa dodaje przysmażone na rumiano pieczarki. Pyszota.Bez sera.

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobilam bez sera i malutkie by dobrze było przewracac. Sa pyszne ������

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger