Pieczarki marynowane w sosie sojowym i occie z białego wina

Pochwalę się, że to najlepsze pieczarki, jakie zdarzyło mi się zrobić. Są jędrne, pikantne i lekko kwaśne, zanurzone w sosie o głębokim, aksamitnym brązowym kolorze. To bardzo aromatyczne, wyraziste i naprawdę pyszne danie.





Składniki:
1 kg średniej wielkości pieczarek
1/4 szklanki ciemnego sosu sojowego
1/4 szklanki octu z białego wina
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka posiekanych listków świeżego rozmarynu
3 łyżki oleju
1-2 duże łyżki zimnego masła
Przygotowanie:
Pieczarki myję i osuszam, po czym kroję je na pół i przekładam do miski. Zalewam je sosem sojowym i octem winnym, dodaję sól i posiekany rozmaryn. Mieszam dokładnie łyżką, przykrywam miskę i odstawiam na godzinę. W czasie marynowania mieszam pieczarki kilka razy.
Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam na nią całą zawartość patelni (razem z płynem), od razu przykrywam i duszę pieczarki ok. 25 minut, potrząsając patelnią. Na koniec dokładam masło, podgrzewam do jego rozpuszczenia. Pieczarki podaję w głębokim naczyniu, razem z sosem z duszenia, z pieczywem i sałatą.

                  


4 komentarze:

  1. Też takie robię tylko smażę pięć minut i są chrupiące. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętne wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można je podać jako zimna przekąska ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, są do jedzenia tylko na ciepło. Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger