Pieczarki marynowane w sosie sojowym i occie z białego wina

Pochwalę się, że to najlepsze pieczarki, jakie zdarzyło mi się zrobić. Są jędrne, pikantne i lekko kwaśne, zanurzone w sosie o głębokim, aksamitnym brązowym kolorze. To bardzo aromatyczne, wyraziste i naprawdę pyszne danie.





Składniki:
1 kg średniej wielkości pieczarek
1/4 szklanki ciemnego sosu sojowego
1/4 szklanki octu z białego wina
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka posiekanych listków świeżego rozmarynu
3 łyżki oleju
1-2 duże łyżki zimnego masła
Przygotowanie:
Pieczarki myję i osuszam, po czym kroję je na pół i przekładam do miski. Zalewam je sosem sojowym i octem winnym, dodaję sól i posiekany rozmaryn. Mieszam dokładnie łyżką, przykrywam miskę i odstawiam na godzinę. W czasie marynowania mieszam pieczarki kilka razy.
Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam na nią całą zawartość patelni (razem z płynem), od razu przykrywam i duszę pieczarki ok. 25 minut, potrząsając patelnią. Na koniec dokładam masło, podgrzewam do jego rozpuszczenia. Pieczarki podaję w głębokim naczyniu, razem z sosem z duszenia, z pieczywem i sałatą.

                  


4 komentarze:

  1. Też takie robię tylko smażę pięć minut i są chrupiące. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętne wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można je podać jako zimna przekąska ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, są do jedzenia tylko na ciepło. Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger