Krewetki marynowane w czerwonym winie

Pyszne, po prostu. Marynowały się w sosie sojowym, soku z cytryny, czosnku i czerwonym winie. Krótko smażone, na koniec oczywiście jeszcze dodatek masła - masło dla mnie jest nieodłącznym dodatkiem do krewetek - i koniecznie z kieliszkiem wina. 
Polecam Wam mrożone krewetki królewskie ze sklepu Kuchnie Świata, będziecie mieli gwarancję smaku i jakości produktu.




Składniki:
marynata:
0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
2-3 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
szczypta soli
szczypta ciemnego cukru
Dodatkowo:
10-15 mrożonych krewetek królewskich, polecam Kuchnie Świata
2 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
Rozmrożone krewetki (są już obrane i oczyszczone) przekładam do miski, wlewam wino, sok z cytryny i sos sojowy, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę ciemnego cukru i soli. Odstawiam miskę na 25 minut, mieszając co jakiś czas. Na patelni (np. grillowej) rozgrzewam olej i wkładam krewetki (bez marynaty) - na mocno rozgrzanym tłuszczu smażę je z jednej strony ok. 2 minuty, po czym przekładam na drugą stronę i smażę minutę. Dolewam pozostałą marynatę i dokładam masło, podgrzewam do momentu gdy masło się rozpuści. Od razu podaję. 






1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger