Kremowa fasolówka gotowana na ogonach

Nie ma dla mnie bardziej rozgrzewającej zupy, niż fasolowa. Pachnąca, gęsta, z mnóstwem ziół, najlepiej na wywarze z boczku lub żeberek. Walczę z mrozem i przeziębieniem jak potrafię - więc taka zupa musi być ;) Dziś wywar dziś na ogonach, równie esencjonalny, dość tłusty - można najpierw go ostudzić i zdjąć tłuszcz z powierzchni, jeśli wolicie. Moją zupę dodatkowo zmiksowałam - zauważyliście że ten zabieg zazwyczaj sprawia, że smak potrawy jest całkiem inny? 





Składniki:
1 ogon wieprzowy, w kawałkach
1,5 l. wody
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
kawałek selera (bulwy)
3 marchewki
5 ziemniaków
1, 5 szklanki drobnej białej fasolki
3-4 ząbki czosnku
ok. 100 g. wędzonego boczku w plastrach
Przyprawy:
majeranek
cząber
kolendra
rozmaryn
szałwia
mielony kminek
świeżo mielony czarny pieprz
sól
Przygotowanie:
Fasolę zalewam zimną wodą i odstawiam na 2 godziny (nie zrobiłam tego i też się ugotowała, po prostu dłużej to trwa). Do garnka wlewam wodę, wkładam ogon, ziele angielskie i liście laurowe, lekko wszystko solę i gotuję na wolnym ogniu ok. 30 minut. Dodaję namoczoną, odcedzoną fasolę, obrane marchewki i seler, gotuję wolno pod pokrywką ok. godziny. Po tym czasie wyjmuję ogon (zużywam go no do pasztetu), dodaję pokrojone w kawałki ziemniaki i posiekany czosnek. Na patelnię wrzucam posiekany boczek, smażę go chwilę by wytopiło się trochę tłuszczu, po czym dodaję pokrojoną grubo cebulę. Przykrywam patelnię, smażę do zeszklenia cebuli. Zawartość patelni przekładam do garnka, doprawiam ziołami i gotuję, aż fasola będzie zupełnie miękka. Na koniec zupę miksuję.


jeszcze przed zmiksowaniem



2 komentarze:

  1. Czy może być groch ?, wolę niż fasolę ? a ogony na pewno ogryzę, dla mnie przysmak !!!!. Pytanie retoryczne !!! tak czy inaczej będzie groch połówki ... pozdrawiam Moniko !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ps. mam przygotowany boczek wędzony i żeberka /trójkąty/ wędzone , lalala ..

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger