Kotlety z selera, marchewki i brukselki

W tej postaci jak dziś u mnie są lekkie i delikatne w smaku, ale ten można łatwo zmieniać - będzie do niech pasowało całe mnóstwo przypraw, od ziół począwszy, a skończywszy na wyrazistych, mocnych smakach typu curry, chili, kmin rzymski czy gałka muszkatołowa.



Składniki na 6-8 kotletów:
2 marchewki
0,5 niewielkiego selera
2 niewielkie pietruszki
1 cebula
10 brukselek
1 ząbek czosnku
1 jajko
kilka łyżek bułki tartej
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa z wyjątkiem czosnku i cebuli gotuję do miękkości, jak na sałatkę (można wykorzystać warzywa z rosołu). Po obraniu ścieram wszystkie na grubej tarce, przekładam do miski. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju, dodaję ją do warzyw. Dodaję też przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, sól i pieprz do smaku,a  także 2-3 łyżki bułki tartej. Mieszam wszystko łyżką i odstawiam na 5 minut. Następnie formuję kotlety, panieruję je lekko w bułce tartej. Smażę z obu stron na rumiano. Podaję z ziemniakami i podsmażoną cebulką lub ulubionym sosem.



                  




14 komentarzy:

  1. Moje ulubione :) muszę wypróbować z Pani przepisu, wyglądają niesamowicie smakowicie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do spróbowania, nam bardzo smakowały :)

      Usuń
  2. Bardzo fajne, już wiele różnych klopsików roślinnych mam wypróbowanych, muszę zrobić według Twojego pomysłu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lekkie i delikatne, naprawdę smaczna wersja - a też bardzo lubię kotlety z warzyw. Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny.

      Usuń
  3. Chętnie wypróbuję w najbliższy piątek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brukselki nie mam bo pożarłam sote, ale zrobię z brokułami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. musi byc brujselka? bo jej nie trawie pod żadna postacią

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie musi, wymień ją na inne warzywa - może ugotowany ziemniak, albo kawałek brokuła?

      Usuń
  6. Ostatnio okazało się, że mam potworną alergię na... MIĘSO :(( wszystkie rodzaje, oprócz tego pszenica. Szukam wciąż różnych zamienników, zrobię Twoje Kotleciki jutro na obiad :) czy mogę zastąpić bułkę tartą kaszką kukurydzianą ? Ann.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, myślę że śmiało możesz zastąpić bułkę kaszką. A jeśli szukasz zamienników mięsnych posiłków, to całkiem sporo mogę podpowiedzieć. Zajrzyj do moich działów: warzywa, fit, wege - lubię warzywa i często przygotowuję z nich dania obiadowe, bezmięsne. Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  7. już mam ugodowane warzywa tylko je pokroje w mała kosteczke,bo ugotowałam mrożonkę,jutro bedzie pycha

    OdpowiedzUsuń
  8. super przepis, kotlety warzywne są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Można je zamrozić przed usmazeniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale moim zdaniem chyba nie bardzo się to sprawdzi; prawdopodobnie wszystko zrobi się zbyt mokre po rozmrożeniu.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger