Klops z boczkiem i chili

Dzisiejszy klops wyjątkowo nam smakuje, bo jest pikantny i wyrazisty w smaku. To tanie i uniwersalne danie, bo jak zawsze wspaniale smakuje na kanapkach, ale można go podać jako danie obiadowe.





Składniki na formę 8 x 28 cm:
1 kg mięsa wieprzowego, mielonego (karkówka lub łopatka)
150 g. wędzonego boczku
1 mała czerwona papryczka chili 
2 cebule
2 jajka
3 łyżki majeranku
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli
2-3 łyżki bułki tartej
Dodatkowo:
tłuszcz do posmarowania formy
bułka tarta do oprószenia formy
Przygotowanie:
Zmielone mięso przekładam do miski. Bardzo drobno siekam obrane cebule, podobnie papryczkę chili (bez pestek). Boczek pokrojony w małą kosteczke smażę na patelni do zrumienienia, po czym po lekkim przestudzeniu dodaję go do mięsa (bez wytopionego tłuszczu). Dodaję cebulę i chili, wbijam jajka, dodaję również przyprawy i bułkę tartą, dłonią wyrabiam masę przez kilka minut. Foremkę natłuszczam (np. masłem lub margaryną) i oprószam dokładnie bułką tartą. Wkładam masę mięsną, wciskając ją łyżką by pozbyć się powietrza. Wyrównuję powierzchnię i piekę w temperaturze 190 stopni C. (góra- dół) przez 40 minut, po czym zmniejszam temperaturę do 160 stopni C. i piekę jeszcze 25 minut. Pozostawiam do całkowitego ostudzenia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger