Kapusta kiszona z pieczarkami

Mieści się w pierwszej piątce moich ulubionych warzyw. Daje niezliczoną ilość możliwości, wspaniale komponuje się z różnymi dodatkami. O czym mówię ? O kapuście oczywiście! 
Dziś jedna z tych bardziej zimowych, rozgrzewających wersji, czyli kapusta kiszona, podsmażana z pieczarkami. W tej postaci to świetny dodatek do obiadu, choć można użyć jej jako składnika kolejnych potraw - zobaczcie TUTAJ, co z nią przygotowałam :)


Składniki:
0,5 kg kapusty kiszonej (bez dodatków)
300 g. pieczarek
1 duża cebula
3 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
woda 
Przygotowanie:
Cebulę kroję na pół, a potem na plasterki. Rozgrzewam olej w głębokiej patelni, wrzucam cebulę i smażę ją do zeszklenia. Umyte i osuszone pieczarki ścieram na tarce z dużymi oczkami i wrzucam na patelnię do cebuli. Lekko wszystko solę i na dość dużym ogniu smażę do momentu, gdy odparuje woda z grzybów. Wtedy dorzucam odsączoną i lekko posiekaną kapustę, przykrywam patelnie i duszę ok. 40 minut, mieszając dość często, by nic się nie przypaliło. W trakcie duszenia dolewam co jakiś czas po odrobinie wody. Na koniec doprawiam całość solą i pieprzem do smaku. 




6 komentarzy:

  1. Kapustę kiszoną kocham ogromnie! Właściwie to mogłąbym jeść nawet bez żadnych dodatków, ale z grzybami chyba lubię najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobię z pieczarkami nigdy nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. kapustka pychotka


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowała :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger