Gulasz z karkówki z warzywami

Lubię gulasze, bardzo. To kwintesencja domowego smaku: pachnące, pyszne, idealne danie. Na dodatek bardzo proste, bo wymagają niewiele pracy, tylko czasu - by mięso zdążyło się udusić tak, by stało się miękkie i delikatne.
Dziś przygotowałam gulasz z karkówki wieprzowej, z czerwoną papryką, marchewką, cebulą i czosnkiem. Z kaszą gryczaną smakował niebiańsko :)



Składniki:
ok. 600 g. karkówki wieprzowej
1,5 łyżki mąki pszennej
2 cebule
2 marchewki
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 łyżki oleju
2 łyżki masła
do 1,5 szklanki wody lub bulionu
1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
sól, pieprz do smaku
posiekana natka zielonej pietruszki
Przygotowanie:
Mięso kroję w plastry grubości ok. 1,5 cm, a potem na kawałki. Lekko oprószam wszystko mąką. Rozgrzewam olej na głębokiej patelni i wrzucam kawałki karkówki, lekko je solę i smażę na dość ostrym ogniu z obu stron, powinny się lekko zezłocić. Dokładam pokrojone grubo cebule i marchewki w plasterkach, dodaję liście laurowe i pod przykryciem smażę razem, mieszając, ok. 5 minut. Dolewam połowę płynu i duszę pod pokrywką, aż mięso będzie prawie miękkie. Wtedy dodaję posiekany czosnek i pokrojoną w grube kawałki paprykę, doprawiam do smaku papryką w proszku, solą i pieprzem. Jeśli sosu jest za mało, dolewam trochę płynu. Duszę jeszcze kilka minut. Gdy karkówka jest bardzo mięciutka, dodaję masło, doprawiam wszystko jeszcze raz do smaku. Podaję z kaszą gryczaną.





1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger