Gulasz z karkówki z warzywami

Lubię gulasze, bardzo. To kwintesencja domowego smaku: pachnące, pyszne, idealne danie. Na dodatek bardzo proste, bo wymagają niewiele pracy, tylko czasu - by mięso zdążyło się udusić tak, by stało się miękkie i delikatne.
Dziś przygotowałam gulasz z karkówki wieprzowej, z czerwoną papryką, marchewką, cebulą i czosnkiem. Z kaszą gryczaną smakował niebiańsko :)



Składniki:
ok. 600 g. karkówki wieprzowej
1,5 łyżki mąki pszennej
2 cebule
2 marchewki
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 łyżki oleju
2 łyżki masła
do 1,5 szklanki wody lub bulionu
1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
sól, pieprz do smaku
posiekana natka zielonej pietruszki
Przygotowanie:
Mięso kroję w plastry grubości ok. 1,5 cm, a potem na kawałki. Lekko oprószam wszystko mąką. Rozgrzewam olej na głębokiej patelni i wrzucam kawałki karkówki, lekko je solę i smażę na dość ostrym ogniu z obu stron, powinny się lekko zezłocić. Dokładam pokrojone grubo cebule i marchewki w plasterkach, dodaję liście laurowe i pod przykryciem smażę razem, mieszając, ok. 5 minut. Dolewam połowę płynu i duszę pod pokrywką, aż mięso będzie prawie miękkie. Wtedy dodaję posiekany czosnek i pokrojoną w grube kawałki paprykę, doprawiam do smaku papryką w proszku, solą i pieprzem. Jeśli sosu jest za mało, dolewam trochę płynu. Duszę jeszcze kilka minut. Gdy karkówka jest bardzo mięciutka, dodaję masło, doprawiam wszystko jeszcze raz do smaku. Podaję z kaszą gryczaną.





2 komentarze:

  1. Super gulasz,najlepszy jaki miałam okazję gotować!!👍👍👌

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger