Fasolka zasmażana w białym sosie

Zima i mróz to dobra pora na fasolę, a ja polecam trochę inny sposób jej przygotowania. Podsmażana z cebulą, boczkiem i wędzoną kiełbasą, a potem lekko duszona w sosie ze śmietany i masła, doprawiona solidnie - jak na tę porę roku przystało - czosnkiem. To bardzo smaczna i sycąca potrawka.

Przy okazji przypominam też coś, co bardzo lubię: słodko-pikantną fasolkę z miodem i czosnkiem.




Składniki:
1,5 szklanki białej, drobnej fasolki (ugotowanej lub z puszki)
2 duża cebula
100 g. wędzonego boczku w plastrach
100 g. wędzonej kiełbasy
2 ząbki czosnku
kilka łyżek bulionu (rosołu)
0,5 szklanki gęstej śmietany do zup i sosów
1 łyżka oleju
1 łyżeczka masła
1 łyżka majeranku 
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę kroję dość grubo, boczek i kiełbasę w paseczki. Na głębokiej patelni rozgrzewam olej (można pominąć, o ile boczek dobrze się wytapia), wrzucam boczek, smażę chwilę po czym dodaję cebulę. Przykrywam i smażę razem do zeszklenia cebuli, a potem dodaję kiełbasę i fasolkę. Smażę do momentu, gdy kiełbasa i boczek się zarumienią. Dodaję majeranek i posiekany drobno czosnek, dolewam bulion i pod pokrywką duszę wszystko ok. 10 minut, uważając żeby się nie przypaliło, ewentualnie podlewając jeszcze bulionem. Na koniec dolewam śmietanę, dodaję masło, doprawiam solą i pieprzem. Duszę jeszcze ok. 10 minut.



2 komentarze:

  1. Zjadłabym taką fasolkę. Siedzę w pracy i głodna jestem :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna,już drugi raz gotuje,smakuje nawet dziecku😛😛😊

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger