Fasolka zasmażana w białym sosie

Zima i mróz to dobra pora na fasolę, a ja polecam trochę inny sposób jej przygotowania. Podsmażana z cebulą, boczkiem i wędzoną kiełbasą, a potem lekko duszona w sosie ze śmietany i masła, doprawiona solidnie - jak na tę porę roku przystało - czosnkiem. To bardzo smaczna i sycąca potrawka.

Przy okazji przypominam też coś, co bardzo lubię: słodko-pikantną fasolkę z miodem i czosnkiem.




Składniki:
1,5 szklanki białej, drobnej fasolki (ugotowanej lub z puszki)
2 duża cebula
100 g. wędzonego boczku w plastrach
100 g. wędzonej kiełbasy
2 ząbki czosnku
kilka łyżek bulionu (rosołu)
0,5 szklanki gęstej śmietany do zup i sosów
1 łyżka oleju
1 łyżeczka masła
1 łyżka majeranku 
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę kroję dość grubo, boczek i kiełbasę w paseczki. Na głębokiej patelni rozgrzewam olej (można pominąć, o ile boczek dobrze się wytapia), wrzucam boczek, smażę chwilę po czym dodaję cebulę. Przykrywam i smażę razem do zeszklenia cebuli, a potem dodaję kiełbasę i fasolkę. Smażę do momentu, gdy kiełbasa i boczek się zarumienią. Dodaję majeranek i posiekany drobno czosnek, dolewam bulion i pod pokrywką duszę wszystko ok. 10 minut, uważając żeby się nie przypaliło, ewentualnie podlewając jeszcze bulionem. Na koniec dolewam śmietanę, dodaję masło, doprawiam solą i pieprzem. Duszę jeszcze ok. 10 minut.



2 komentarze:

  1. Zjadłabym taką fasolkę. Siedzę w pracy i głodna jestem :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna,już drugi raz gotuje,smakuje nawet dziecku😛😛😊

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger