Kruche ślimaczki

Kruche ślimaczki

 Smaczne, kruche ciasteczka, które na pewno spodobają się dzieciom. Jest trochę fajnej zabawy przy przygotowywaniu, a posmakują wszystkim ;)



                   

Składniki na ok. 40 sztuk:
2 szklanki mąki pszennej
125 g. zimnego masła
3 żółtka
1,5 łyżki gęstej śmietany 18%
0,5 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżka kakao
2 krople olejku rumowego
Przygotowanie:
Przesiewam do miski mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję cukier puder i waniliowy, żółtka i zimne masło w kawałkach. Siekam nożem, aż składniki się połącza, po czym dodaję śmietanę i dłonią zagniatam ciasto. Gdy jest jednolite dzielę je na dwie połowy, do jednej dodaję kakao i olejek rumowy.Ponownie zagniatam. Obie części - jasną i ciemną - znowu dzielę na dwie, każdą rozwałkowuję w na grubość ok. 2 mm. Układam jasną część na ciemnej, zwijam (miejsce łączenia smaruję mlekiem). Ostrym nożem kroję w plastry grubości ok. 0,5 cm. Lekko rozpłaszczam każdy plaster, po czym tak przygotowane ciastka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można ciastka dodatkowo posmarować mlekiem. Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. i piekę ok. 25 minut (góra- dół).
Przepis autorski.




Pieczone żeberka z powidłami

Pieczone żeberka z powidłami

Dla mnie żeberka takie jak te - pieczone, bardzo miękkie i delikatne, ale jednocześnie z chrupiącą skórką nasyconą śliwkową słodyczą - to ścisła żeberkowa czołówka! 



Składniki na 2 osoby :
ok. 1/2 kg  niezbyt tłustych, mięsnych żeberek wieprzowych 
1 duża cebula
8 łyżek ciemnego sosu sojowego
8 łyżek sosu Worcester
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki przecieru pomidorowego
4-5 łyżek powideł śliwkowych
3 łyżki oleju 
Przygotowanie :
Cebulę siekam bardzo drobno, przekładam do miseczki. Dolewam sos sojowy i Worcester, dodaję powidła, sól i przecier, mieszam dokładnie. Powstałym sosem dokładnie nacieram żeberka, przekładam je do miski, przykrywam folią spożywczą i zostawiam w lodówce na całą noc.
Wykładam żeberka razem z sosem z miski  na niedużą blaszkę natłuszczoną olejem, przykrywam folią aluminiową i piekę w temperaturze 220 stopni C. przez ok. 80 minut. Po tym czasie na każdą porcję wykładam grubą na ok. pół centymetra warstwę powideł śliwkowych, polewam sosem z dnia blachy (tak robię jeszcze 2-3 razy) i piekę bez przykrycia jeszcze ok. 15-20 minut, zmniejszając temperaturę do 200 stopni C. Podaję z kaszą .
Przepis autorski.
Buraczki faszerowane łososiem, porem i serem

Buraczki faszerowane łososiem, porem i serem

Kocham takie jedzenie! Proste składniki, proste smaki. Coś cudownego.
Pieczone buraki nabierają słodyczy, są bardzo delikatne. Wydrążyłam je i napełniłam farszem z łososia i duszonego pora, do tego wszystkiego mozzarella... Wyobraźcie sobie jak to smakuje :) Albo po prostu je zróbcie, nie pożałujecie na pewno!



   


Składniki:
6-7 średniej wielkości buraczków
100 g. wędzonego łososia
1 niewielki por (jasna część)
1 łyżeczka masła
tarta mozzarella
odrobina soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
świeży rozmaryn
ciemny ocet balsamiczny
olej do natłuszczenia papieru
Przygotowanie:
Buraki dokładnie myję, każdego zawijam w folię aluminiową, po czym piekę w temp. 180 stopni C. do miękkości, sprawdzając po ok. godzinie wykałaczką. Odstawiam je do przestygnięcia, a potem delikatnie obieram, uważając żeby nie uszkodzić miąższu. Wydrążam środek, pozostawiając ok. 0,5 cm na ściankach (łatwo zrobić to łyżeczką do melona). Pora siekam drobno, przekładam na patelnię z rozpuszczonym masłem, lekko solę i smażę ok. 3 minut, aż się zeszkli. Dodaję posiekanego łososia, doprawiam do smaku pieprzem, odrobią soku z cytryny i smażę kolejne 2-3 minuty. Odstawiam do przestudzenia, po czym dodaję 1-2 łyżkę tartej mozzarelli. Mieszam by składniki się połączyły. Tak przygotowanym farszem nadziewam buraczki. Nadziane układam na płaskie blasze wyłożonej papierem, natłuszczonym olejem. Lekko polewam buraczki octem balsamicznym, oprószam pieprzem, serem, posypuję rozmarynem i wstawiam blachę na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. Podaję na gorąco.
Przepis autorski.


                    





Kalafior z kokosowym beszamelem

Kalafior z kokosowym beszamelem

 Lubię warzywa z sosem beszamelowym, a dziś wymyśliłam, że przygotuję go na bazie mleka kokosowego. Sos ma bardzo fajny smak, świetnie się łączy z odrobinę podsmażonym kalafiorem i lekko ciągnącą się mozzarellą.



Składniki:
niewielki kalafior
sól, cukier
woda
Sos:
165 ml. mleka kokosowego
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka masła
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
odrobina oleju
tarta mozzarella
Przygotowanie:
Kalafiora dzielę na różyczki, zalewam wodą, dodaję po dużej szczypcie soli i cukru i gotuję 10-12 minut. Kalafior powinien pozostać jędrny. W tym czasie przekładam mleko kokosowe do rondelka, pozostawiając 2-3 łyżeczki. Podgrzewam je powoli z masłem, doprawiam gałką, solą i pieprzem. Mąkę mieszam dokładnie z odłożonym mlekiem i wlewam do lekko gotującej się zawartości rondelka. Mieszam intensywnie, by całość lekko zgęstniała - sos powinien mieć konsystencję śmietany. Ugotowany, gorący kalafior przekładam na patelnię z rozgrzanym olejem, krótko obsmażam by lekko się zarumienił, po czym posypuję serem i na chwilę przykrywam - do rozpuszczenia sera. Przekładam na półmisek, polewam sosem. Podaję na gorąco.
Przepis autorski.



Bułeczki z powidłami śliwkowymi

Bułeczki z powidłami śliwkowymi

Są bardzo smaczne, koniecznie wypróbujcie. Upiekłam je późnym wieczorem i nie było to dobre posunięcie... Prawie udało nam się ich nie spróbować ;)
Cudowne, puszyste, słodkie, idealne do kubka kawy lub szklanki mleka.





Składniki:
Zaczyn:
20 g. świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżka mąki pszennej
0,5 szklanki ciepłej śmietany 18%
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
25 g. masła, rozpuszczonego
0,5 szklanki cukru pudru
0,5 szklanki ciepłej śmietany 18%
0,5 szklanki ciepłej wody
2 łyżki cukru waniliowego
Dodatkowo:
powidła śliwkowe - temp. pokojowa
mleko do posmarowania bułeczek
masło do natłuszczenia formy
mąka do oprószenia formy
Przygotowanie:
Pokruszone drożdże mieszam z cukrem, mąką i śmietaną, odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na 20 minut. Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję jajka w temperaturze pokojowej, oba cukry, śmietanę i następnie wyrośnięte drożdże i stopniowo wodę, do uzyskania konsystencji (ciasto ma być dość luźne). Zagniatam ciasto, dodaję rozpuszczone ciepłe masło i wyrabiam ciasto przez 5 minut. Przekładam je z powrotem do miski (dno oprószam mąką) i zostawiam na godzinę, przykryte ściereczką. W tym czasie powinno podwoić objętość. Gdy ciasto wyrośnie, zagniatam je krótko by je odgazować, dzielę na 2 części. Każdą rozwałkowuję na duży prostokąt, smaruję go powidłami zostawiając wolne brzegi. Zwijam prostokąt jak roladę, miejsce łączenia dodatkowo smaruje ciepłą wodą. Tak przygotowany rulon dzielę ostrym nożem na 8 części - łącznie powstanie więc 16 bułeczek. Układam bułki w dużej tortownicy, wcześniej natłuszczonej masłem i oprószonej mąką. Odstawiam bułki jeszcze na 20 minut, by się napuszyły, po czym smaruję ciepłym mlekiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piekę ok. 35 minut.
Przepis autorski.


Sałatka z kurczakiem, serem camembert i sezamem

Sałatka z kurczakiem, serem camembert i sezamem

 Wróciłam do domu głodna niczym stado wilków i musiałam zrobić sobie szybko coś do jedzenia. Padło na sałatkę i rzeczywiście była gotowa po pół godzinie. Bardzo mi smakował lekko rozpuszczony od gorących kawałków kurczaka ser. Obiad był pyszny, i choć lekki, to całkiem solidnie się najadłam.




Składniki na 1 osobę:
50-80 g. fileta z kurczaka
30 g. sera camembert
garść rukoli
garść poszatkowanej kapusty pekińskiej
garść mieszanki sałat
0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
2 łyżki sosu słodko-kwaśnego
1-2 krople oleju sezamowego
sól, pieprz do smaku
1 łyżka oleju do smażenia
Sos:
2 łyżki oliwy
3 łyżki lekko gazowanej wody mineralnej
szczypta soli i cukru do smaku
1 łyżka soku z cytryny
1-2 krople oleju sezamowego
Dodatkowo:
sezam do posypania (u mnie czarny)
Przygotowanie:
Mięso kroję w niewielkie kawałki, przekładam do miski. Oprószam je solą, pieprzem i słodką papryką, wlewam sos słodko - kwaśny i dokładnie mieszam. Odstawiam na 10 minut. W tym czasie na talerzu układam warzywa, a na nich pokrojony w kawałki ser. Przygotowuję sos (najłatwiej to zrobić w małym, zakręcany słoiku): mocno potrząsając mieszam wodę z sokiem z cytryny, solą i cukrem, a gdy te się rozpuszczą dodaję oliwę i olej sezamowy. Jeszcze kilka razy potrząsam słoikiem. Na patelni rozgrzewam  łyżkę oleju i wrzucam kawałki kurczaka. Smażę je pod pokrywką, mieszając, 10 minut. Następnie jeszcze gorące układam na kawałkach sera, polem całość sosem i posypuję sezamem.
Przepis autorski.



Sałata lodowa na ciepło

Sałata lodowa na ciepło

Mam dla Was dziś jeszcze jedną, naprawdę bardzo szybką, propozycję na dodatek do obiadu. Przypuszczam, że i Wam - tak jak mnie - czasami zostaje kawałek sałaty, może już nie najświeższej, ale przecież w dalszym ciągu smacznej. Ten sposób na jej  wykorzystanie powinien się Wam spodobać, bo przygotowanie zajmie 5 minut :) A smakuje bardzo dobrze!



Składniki:
sałata lodowa
masło
sól, pieprz
posiekany koperek
ewentualnie ząbek czosnku
Przygotowanie:
Sałatę kroję na grube kawałki. Na patelni rozgrzewam troszkę masła, wrzucam sałatę, ewentualnie przeciśnięty przez praskę czosnek. Oprószam ją solą i pieprzem. Smażę mieszając ok. 3 minuty. Podaję ciepłą, posypaną posiekanym koperkiem.
Przepis autorski.



Placki ziemniaczane z kurczakiem i czosnkiem

Placki ziemniaczane z kurczakiem i czosnkiem

 Można placki ziemniaczane podawać z gulaszem, ale można też dodać mięso do środka :) Przypomniały mi się z dawnych czasów, gdy zdarzało mi się dość często bywać za naszą południową granicą, "bramborowe" pyszne placki z kiełbasą i boczkiem. Do moich użyłam fileta z kurczaka, więc nie są tak kaloryczne. Solidnie doprawiłam je granulowanym czosnkiem firmy Skworcu, więc mają wyrazisty smak. Z surówką z kapusty pekińskiej i bazylii smakują pierwsza klasa!


Składniki na 2 osoby:
3-4 spore ziemniaki
1 pojedynczy filet z kurczaka
1 mała cebula
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka czosnku granulowanego Skworcu
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso i cebulę siekam w drobną kosteczkę, smażę je razem przez 2-3 minuty na niewielkiej ilości oleju, po czym dodaję do startych na grubej tarce ziemniaków. Dodaję jajko, czosnek, majeranek, mąkę i sól i pieprz do smaku. Mieszam, by powstała jednolita masa. Łyżką wykładam okrągłe placki na patelnię z rozgrzanym olejem, smażę je z obu stron na rumiano. Podaję z surówką.
Przepis autorski.

                   


Pigwa smażona w cukrze (do ciast)

Pigwa smażona w cukrze (do ciast)

 Zbliżają się Święta, czas keksów, makowców i serników. Do tych ciast dodajemy dużo bakalii, a niestety często ich jakość pozostawia wiele do życzenia. Wydawałoby się, że powinny być zdrowe i bezpieczne, a różnie z tym bywa... Dlatego jeśli tylko się da, warto przygotować coś, co będzie pysznym dodatkiem: owoce pigwy smażone w cukrze. Co więcej - będą dwie pieczenie przy jednym ogniu, bo zanim powstały te pyszne kandyzowane słodkości, zrobiłam jeszcze syrop z pigwy, idealny do herbaty. Zajrzyjcie najpierw, jak robiłam syrop - to co prawda przepis na syrop z pigwowca, ale sposób jest taki sam. Potem odsączcie porządnie owoce i zaczynamy :)
Owoce można dodatkowo aromatyzować sokiem z pomarańczy, cynamonem, wanilią czy anyżem, wystarczy dodać je w trakcie smażenia.



Składniki:
ok. 1 kg owoców pigwy po wygotowaniu w syropie, 
ok. 2 szklanek cukru
odrobina wody
sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Na głęboką patelnię wlewam wodę - tyle, żeby przykryła dno. Wsypuję szklankę cukru, dodaję sok z cytryny. Podgrzewam wszystko i mieszam do rozpuszczenia cukru. Wsypuję owoce z syropu (w drobniutkich kawałkach) i regularnie mieszając smażę, aż woda wyparuje. Zmniejszam ogień, posypuję owoce częścią pozostałego cukru i smażę dalej, mieszając. Powtarzam tę czynność aż do wykończenia cukru. Owoce powinny stać się szkliste. Gorące zamykam w słoikach.
Przepis autorski.


                  

                  



Surówka z kapusty pekińskiej z sosem chrzanowym

Surówka z kapusty pekińskiej z sosem chrzanowym

  Lubię taką surówkę podawać do mięs w sosie. Jest bardzo smaczna i zdrowa. W okresie jesieni i zimy pomoże zwalczyć paskudne wirusy :)



Składniki:
pół niewielkiej kapusty pekińskiej
1 marchewka
1 słodkie jabłko
Sos:
0,5 szklanki jogurtu naturalnego
0,5 do 1 płaskiej łyżeczki chrzanu
sól, pieprz
szczypta cukru
Przygotowanie:
Kapustę siekam bardzo cieniutko, przekładam ją do miski. Dodaję starte marchewkę i jabłko, wszystko oprószam lekko solą, mieszam i odstawiam na 10 minut. W tym czasie przygotowuję sos: jogurt mieszam z chrzanem, doprawiam do smaku sola, pieprzem i cukrem. Sos wlewam do warzyw, mieszam i odstawiam na kolejne 10 minut.
Przepis autorski.



Najprostszy sposób na pyszną karkówkę

Najprostszy sposób na pyszną karkówkę

Jaki macie najprostszy sposób na karkówkę? Moim zdaniem najłatwiej przyrządzić ją tak, jak pokazuję poniżej. Mięso będzie pysznie doprawione, w trakcie duszenia sos zrobi się właściwie sam, a wszystko nie będzie trwało dłużej niż godzinkę - czyli ideał :)




Składniki na 2 osoby:
2 ładne kotlety z karkówki wieprzowej
1-2 łyżki delikatnej musztardy, u mnie miodowa
1 łyżeczka smalcu (można zastąpić łyżką oleju)
1 cebula
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kotlety karkowe (grube na ok. 1 cm) smaruję z obu stron musztardą, lekko ją wcieram i odstawiam mięso na godzinę do lodówki. Na patelni rozpuszczam smalec, układam kotlety i pod przykryciem smażę je po 3-4 minuty z każdej strony. W tym czasie lekko się zarumienią, jednocześnie powstanie sos. Lekko solę i oprószam pieprzem mięso, w wolne miejsca na patelni wsypuję drobno posiekaną cebulę i na małym ogniu duszę, aż mięso będzie miękkie (ok. 40 minut). W trakcie duszenia dbam, by na dnie patelni ciągle była odrobina płynu, uzupełniam brak wodą. Podaję z ziemniakami z wody i surówką.

                    

                    



Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger