Makaron ryżowy z potrawką z bakłażana

Makaron ryżowy z potrawką z bakłażana

     Wraca lato, więc i posiłki staną się lżejsze i szybsze - dziś mam dla Was niezwykle pyszną propozycję: aksamitną potrawkę z bakłażana, podaną z rewelacyjnym makaronem ryżowym. Makaron ryżowy kojarzył mi się do tej pory z cienkimi nitkami, wykorzystywałam je do sałatek i do sajgonek. A popatrzcie - jakie piękne są te karbowane wstążki, przygotowane tylko z ryżu i wody źródlanej :) Makaron zachowuje kształt po ugotowaniu, jest bardzo delikatny, nadaje się cudownie do deserów. Produkuje go Rodzinna Wytwórnia Makaronów Fabijańscy. Bardzo serdecznie Wam polecam zarówno ten makaron, jak i inne - zajrzyjcie, gdzie możecie je kupić.






Składniki na 2 porcje:
150 g. makaronu ryżowego: wstążka karbowana firmy Fabijńscy
1 średni bakłażan
1 cebula
1 ząbek czosnku
niewielki kawałek czerwonej papryki
szczypta ciemnego cukru
oliwa do smażenia (ok. 3-4 łyżek)
sól, pieprz do smaku
szczypta curry
natka pietruszki
0,5 szklanki śmietany 18% (do zup i sosów)
parmezan do posypania
Przygotowanie:
  Cebulę siekam w drobną kostkę, przekładam na patelnię z rozgrzaną oliwą, smażę do zeszklenia. Dodaję pokrojonego w paski bakłażana, pokrojoną drobno paprykę i posiekany czosnek, lekko solę, przykrywam patelnię  i smażę na wolnym ogniu, aż bakłażan stanie się szklisty. Dodaję cukier, curry i śmietanę, mieszam dokładnie i duszę razem 5 minut. Dodaję posiekaną natkę pietruszki, doprawiam do smaku. W międzyczasie gotuję makaron ryżowy zgodnie z przepisem na opakowaniu - warto zadbać, by od razu po ugotowaniu go podawać. Porcję ugotowanego makaronu układam na porcji potrawki, całość posypuję lekko posiekaną natką pietruszki i parmezanem i od razu podaję.
Przepis autorski.






Pasta kanapkowa z twarogiem, jajkiem i łososiem

Pasta kanapkowa z twarogiem, jajkiem i łososiem

   Czasami, gdy z myślą o śniadaniu otwieram lodówkę, sama nie bardzo wiem, na co mam ochotę. W takie dni zazwyczaj przygotowuję jakąś pastę na kanapki, bo to zawsze sposób na coś pysznego. Aha - past nigdy nie kupuję, zawsze robię je sama, bo przecież wystarczy do tego kilka składników. Unikam niepotrzebnej chemii i mam gwarantowaną świeżość :)

..

                  
Składniki:
50 g. twarogu półtłustego
2 jajka
ok. 100 g. wędzonego łososia
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
posiekany szczypiorek
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
 Jajka gotuję na twardo, siekam drobno. Twaróg rozdrabniam widelcem, łososia kroję cieniutko. Wszystkie składniki przekładam do miski  i dokładnie ucieram, by się połączyły, doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Przepis autorski.





Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami, czereśniami i kruszonką (na maślance i oleju)

Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami, czereśniami i kruszonką (na maślance i oleju)

  Kochani, spieszę z tym przepisem, bo ciasto jest rewelacyjne, pulchniutkie i niebiańsko pyszne :) Nie sposób się mu oprzeć i jeśli zaplanujecie, by zostało na później to dobrze Wam radzę - schowajcie je i zamknijcie na klucz;) 






Składniki (blacha 21 x 32 cm):
zaczyn:
40 g. świeżych drożdży
1 pełna łyżeczka mąki pszennej
1 pełna łyżeczka cukru pudru
kilka łyżeczek ciepłej maślanki
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
2 jajka w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki oleju
1 i 1/4 szklanki ciepłej maślanki
Kruszonka:
150 g. zimnego masła

0,5 szklanki maki pszennej
0,5 szklanki cukru
Dodatkowo:
3-4 dojrzałe brzoskwinie
200-300 g. czereśni bez pestek
Przygotowanie:
 Drożdże rozcieram z lekko podgrzaną maślanką, cukrem i mąką, odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce - do wyrośnięcia.
Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier puder, jajka, wyrośnięty zaczyn i maślankę - mieszam składniki, powinno powstać luźne ciasto. Dodaję olej, wyrabiam kilka minut, po czym odstawiam miskę na 40 minut, by ciasto wyrosło. W międzyczasie przygotowuję kruszonkę: palcami rozcieram masło z mąką i cukrem, by powstały grudki. Wstawiam kruszonkę do lodówki. 
Czereśnie pozbawiam pestek, brzoskwinie obieram ze skórki i oddzielam od pestki. Brzoskwinie kroję na kawałki. Wyrośnięte ciasto przekładam na chwilę na podsypaną mąką stolnicę i krótko zagniatam (będzie się kleić ), po czym przekładam do wyłożonej papierem i natłuszczonej blachy. Na ciasto wykładam owoce i wszystko posypuję kruszonką. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na 60 minut.
Przepis autorski.


                   

                   

                  


Zupa z cukinii z młodym szczawiem

Zupa z cukinii z młodym szczawiem

  Świetna w smaku zupa, bardzo aromatyczna - wędzony boczek robi swoje :) Kwaśny szczaw jest tylko akcentem, równoważy słodycz marchewki  i podsmażonej na maśle cukinii. Lubię zupy ze śmietaną, zwłaszcza te warzywne, ale oczywiście można ją pominąć.





Składniki:
1 średniej wielkości cukinia
mały pęczek lubczyku (1-2 gałązki)
2 marchewki
10 średnich , młodych ziemniaków
ok. 20 listków młodego szczawiu
3 liście świeżej bazylii + do posypania
150 g. boczku wędzonego
1 łyżka masła
1,5 l. wody
kilka łyżek śmietany 18% do zup i sosów
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
  Do garnka wlewam wodę, dodaję boczek, lubczyk i posiekaną marchewkę. Gotuję wywar ok 30 minut. Wyjmuję boczek (można go zużyć np. do pasztecików lub krokietów). Cukinię kroję w małą kostkę, przekładam na patelnię z rozpuszczonym masłem, lekko solę i smażę aż się zarumieni. Podsmażoną dodaję do wywaru. Ziemniaki kroję w malutką kostkę i również dodaję do garnka. Gotuję zupę do miękkości ziemniaków, po czym dodaję posiekany szczaw z bazylią.  Zagotowuję wszystko, doprawiam do smaku solą i pieprzem, wyłączam i dodaję śmietanę (ilość wg uznania). Podaję posypaną posiekaną świeżą bazylią.
Przepis autorski.


                 


Biała kiełbasa pieczona w piwie

Biała kiełbasa pieczona w piwie

    Kiełbaska bardzo nam smakowała. Pierwszy raz upiekłam ją z piwem - muszę przyznać, że to ciekawy sposób; nabrała bardzo fajnego smaku, jest delikatna, z lekko wyczuwalną nutą musztardy. Danie dobrze mi się kojarzy, bo przywodzi na myśl wakacyjny klimat.





Składniki:
ok. 1 kg białej kiełbasy (parzonej)
2 duże cebule
2 łyżki słodkiej musztardy
0,5 łyżeczki tartego chrzanu
oliwa lub olej
sól, pieprz
0,5 szklanki jasnego piwa
Przygotowanie:
 Cebulę kroję w grube plasterki, kiełbaski nacinam z obu stron na głębokość ok. 0,5 cm. Na dno naczynia do pieczenia wlewam trochę oliwy, wykładam na nią cebulę - oprószam cebulę solą i pieprzem. Na cebuli układam kiełbaski, smaruję je z góry połową musztardy. Wstawiam naczynie do piekarnika i piekę przez 40 minut w temperaturze 190 stopni C (od czasu do czasu polewam kiełbaski oliwą z dna). Następnie odwracam kiełbaski, dolewam piwo, zwiększam temperaturę do 230 stopni C. i piekę wszystko jeszcze 25 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia wyjmuję kiełbaski, miksuję sos, ewentualnie doprawiam go do smaku odrobiną chrzanu, układam kiełbaski z powrotem. Na ostatnie minuty włączam funkcję grilla, by kiełbaski się dodatkowo przyrumieniły. Podaję gorące, z pikantną surówką.
Przepis autorski.


                   

                   

Deser: udawane tureckie lokum

Deser: udawane tureckie lokum

   Jedliście kiedyś popularny turecki deser - lokum? To rodzaj galaretki w cukrze pudrze, tylko takiej trochę ciągnącej, kleistej. Mój deser ją przypomina, choć z galaretką ma niewiele wspólnego. Tanie i smaczne - wypróbujcie :)



                  
               
                  

Składniki:
2 duże kwadratowe wafle
0,5 kg truskawek
cukier puder do smaku  + do posypania
kilka kropli wody różanej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
  Umyte truskawki miksuję na gładką masę, dosładzam wg uznania, dodaję kilka kropli wody różanej. Odlewam kilka łyżek masy i rozprowadzam w niej mąkę ziemniaczaną, a resztę stopniowo podgrzewam (bez gotowania).  Do gorącej masy dodaję zawiesinę z mąką i mieszam do wyraźnego zagęszczenia całości.  Wykładam połowę gorącej masy na jedne wafel. po czym układam drugi wafel tak, by nachodził na drugi (ok. 5 cm)  i smaruję go pozostałą masą. Czekam chwilę, by wafle zmiękły, po czym zwijam je w roladę i od razu zawijam w folię spożywczą. Odkładam do ostudzenia. Zimną roladę kilkukrotnie posypuję z każdej strony cukrem pudrem, wmasowując go by powstała biała otoczka. Roladę kroję w plastry.
Przepis autorski.





Pikantna karkówka z patelni

Pikantna karkówka z patelni

     Po bardzo miłym poranku spędzonym w Ogrodzie Botanicznym wróciliśmy do domu głodni jak wilki - więc obiad dziś konkretny :) Karkówka na ostro; przygotowałam ją na patelni grillowej, podałam z ciągle jeszcze pysznymi, młodymi ziemniakami - to był obiad trochę w wakacyjnym klimacie. Do karkówki użyłam ostrego sosu Kebab firmy Develey - zresztą często używam produktów tej firmy w sposób niestandardowy: sosy stają się marynatami, musztardy składnikami sosów czy zup, majonezy są w bułkach lub ciastach :) 




Składniki:
4 kotlety z karkówki
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki sosu Kebab (ostry) firmy Develey
odrobina oliwy
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
 Umyte i osuszone kotlety lekko rozbijam  i oprószam solą i pieprzem. Smaruję je dokładnie sosem Kebab, odstawiam na pół godziny do lodówki. Na rozgrzaną patelnię (najlepiej grillową) wlewam odrobinę oleju, smażę kotlety na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron, po czym zmniejszam płomień i układam na nich cieniutkie plasterki cebuli. Podlewam odrobinę wodą, przykrywam i duszę 10-12 minut. Następnie przewracam kotlety na drugą stronę, jeśli woda wyparowała znów dolewam odrobinę, dodaję posiekany czosnek i duszę kolejne 10 minut. Podaję z ziemniakami i surówką.
Przepis autorski.

               

              

Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger