Karkówka duszona z pieczarkami

Karkówka duszona z pieczarkami

  Gdy mam ochotę na pyszne mięso, zazwyczaj kupuję karkówkę ;-) Niezawodna - smażona, duszona czy pieczona, pod każdą postacią jest delikatna, mięciutka i soczysta. 
 Dzisiejsze połączenie z pieczarkami i rozmarynem oczywiście również mnie nie zawiodło, szkoda tylko że w trakcie duszenia wyjadłam połowę pieczarek ;-) 


                   
Składniki:
1 kg karkówki wieprzowej, pokrojonej na kotlety
20-30 sporych pieczarek
1 cebula
3 ząbki czosnku
1-2 łyżeczki mąki pszennej
2 łyżki oleju
świeży rozmaryn
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
 Kotlety lekko rozbijam tłuczkiem, oprószam je solą i mąką, po czym smażę na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Zdejmuję kotlety, pozostawiając tłuszcz. Umyte i osuszone pieczarki kroję w grube plastry, wrzucam na ten sam tłuszcz, na którym smażyło się mięso - lekko je solę i smażę aż się lekko zarumienią. Przekładam z powrotem kotlety, dodaję posiekany drobno rozmaryn (ilość wg gustu), pokrojone cebulę i czosnek i duszę razem (pod przykryciem) do miękkości mięsa, mieszając od czasu do czasu. Ewentualnie podlewam odrobiną wody. Przed końcem duszenia doprawiam solą i pieprzem do smaku, posypuję dodatkowo posiekaną pietruszką. 
Przepis autorski.


                   

                   



Jaglana "jajecznica" z owocami

Jaglana "jajecznica" z owocami

  Choć ta propozycja może wydawać się dziwna (jak to jajecznica z owocami?), zapewniam Was, że to ciekawa, sycąca propozycja na śniadanie. Ciastu z mąki jaglanej, serka mascarpone, mleka kokosowego i jajka wspaniałego smaku dodaje niepowtarzalna, bardzo owocowa, pięknie pachnąca herbata Truskawka & Malina firmy Basilur Tea. Ja po prostu utarłam wszystkie jej  składniki w moździerzu, ale jeśli obawiacie się, że będą wyczuwalne jakieś twarde kawałki, zaparzcie ją wcześniej w minimalnej ilości wody.

 Jestem bardzo zadowolona z faktu, że mam możliwość próbowania herbat firmy Basilur Tea, ponieważ  są to najlepsze herbaty z jakimi się w życiu spotkałam. Z serca Wam je polecam, zajrzyjcie do sklepu i skuście się choć na jedną-dwie mieszanki - a jestem przekonana, że zakochacie się, jak i mnie się to zdarzyło :)


             

Składniki na 2 osoby:
1 jajko
2 łyżki serka mascarpone
1 łyżka mleka kokosowego
1 łyżka herbaty Truskawka & Malina firmy Basilur Tea
2 pełne łyżki mąki jaglanej
1 łyżeczka cukru pudru
0,3 łyżeczki sody 
Dodatkowo:
1 łyżeczka oleju
kandyzowane owoce z herbaty Truskawka & Malina firmy Basilur Tea - do posypania
Przygotowanie:
 Ucieram dokładnie w moździerzu łyżkę herbaty Truskawka & Malina (ewentualnie zaparzam ją w kilku łyżkach wody). Do miski wbijam jajko, dodaję serek, cukier puder, mleko kokosowe, sodę i mąkę jaglaną, trzepaczką ucieram dość gęste ciasto. Dodaję utartą (lub zaparzoną) herbatę i wlewam ciasto na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem. Smażę jak jajecznicę - z tym że ciasto musi się oczywiście usmażyć, nie może być surowe. Przed podaniem posypuję kandyzowanymi owocami.
Przepis autorski.





Jajka pieczone z kaszą gryczaną

Jajka pieczone z kaszą gryczaną

  Bawiłam się dziś słodkościami i nie chciało mi się przygotowywać czasochłonnego obiadu, więc wymyśliłam takie oto proste i bardzo smaczne danie.  Kasza gryczana zapieczona z żółtym serem i jajkiem, z płynnym żółtkiem, które cudownie się rozlewa po przecięciu i sprawia, że całość jest po prostu pyszna :)

 Żeby było jeszcze smaczniej, wykorzystałam gotową mieszankę kaszy gryczanej z grzybami - czyli jak zwykle doskonałą w smaku propozycję firmy SYS.



                  


Składniki:
1 torebka kaszy gryczanej z grzybami firmy SYS
6 jajek
100 g. żółtego sera o zdecydowanym smaku 
sól, pieprz
Dodatkowo:
posiekany szczypiorek
masło do posmarowania foremek
bułka tarta do posypania foremek
Przygotowanie:
  Kaszę gryczaną z grzybami gotuję w lekko osolonej wodzie do miękkości, dokładnie ją odcedzam. Do ciepłej dodaję starty żółty ser. Foremki smaruję dokładnie masłem i oprószam bułką tartą, Wykładam do foremek ugotowaną kaszę do 2/3 wysokości, po czym robię w kaszy wgłębienie i w każde wbijam  po jajku. Jajko oprószam solą i pieprzem. Wstawiam foremkę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. na ok. 15-20 minut - do pożądanego stopnia ścięcia się jajka. Upieczone jajka i kaszę delikatnie okrajam nożem i podważając łopatką przekładam na talerz. Podaję posypane szczypiorkiem.
Przepis autorski.


                 

Nadziewane truskawki

Nadziewane truskawki

    Napiszę tylko tyle: deser banalnie prosty, a niewypowiedzanie pyszny :)
Można pokusić się jeszcze  o pomoczenie truskawek w rozpuszczonej czekoladzie.


           
Składniki:
10-15 dużych truskawek z szypułkami
2 pełne łyżki serka mascarpone
1 łyżeczka cukru pudru
1 laska wanilii
Przygotowanie:
 Myję i delikatnie osuszam truskawki, przekrajam je wzdłuż na pół (razem z szypułkami). Łyżeczką do melona wykrajam ostrożnie okrągłe otwory w obu połówkach każdej truskawki. Serek dokładnie mieszam z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii (laskę wanilii przecinam wzdłuż na pół, nożem wyskrobuję ziarenka). Powstałym kremem nadziewam każdą truskawkę, składam obie połówki. 
Przepis autorski.


                    

                    


Dwukolorowe wafle

Dwukolorowe wafle

   Masa do wafli, którą chcę Wam zaproponować, jest bardzo smaczna, dobrze zastyga, ale też pozostaje lekko wilgotna, dzięki czemu gotowe wafelki nie są twarde. Mojej nadałam smak wanilii i irish cream, możecie oczywiście wybrać swoje ulubione smaki.




                   

Na całe opakowanie wafli podwójcie składniki masy.

Składniki:
3,5 dużego wafla
Masa ciemna:
0,5 kostki margaryny Kasia lub 125 g. masła
0,5 szklanki cukru
1/3 szklanki mleka
1 szklanka gładkiego mleka w proszku
2 czubate łyżki kakao
kilka łyżek syropu irish cream
Masa jasna:
0,5 kostki margaryny Kasia lub 125 g. masła
0,5 szklanki cukru
1/3 szklanki mleka
2 szklanki gładkiego mleka w proszku
kilka łyżek syropu waniliowego
Przygotowanie:
Wafle kroję na pół. Do dwóch garnków z grubym dnem wlewam po odrobinie wody, dodaję do obu po pół margaryny (masła) i cukier, podgrzewam do rozpuszczenia.
Masa jasna: ciągle podgrzewając dodaję płynne mleko i syrop waniliowy, gotuję na małym ogniu kilka minut. Zdejmuję garnek z ognia, studzę 5 minut i do ciągle jeszcze dość gorącego płynu stopniowo, ucierając, dodaję mleko w proszku. Mieszam intensywnie, aż powstanie gładka i jednolita masa.
Masa ciemna: ciągle podgrzewając dodaję płynne mleko i kakao, gotuję na małym ogniu, dolewam syrop. Zdejmuję z ognia, lekko studzę, dodaję stopniowo mleko w proszku i mocno ucieram masę.
 Jeszcze ciepłe masy wykładam na przemian na wafle, aż do wykończenia (powinno być 7 warstw wafli). Przełożone wafle pozostawiam do całkowitego ostudzenia, przyciśnięte np. deską do krojenia. Gdy całkowicie zastygną, kroję w trójkąty lub kwadraty lub w cienkie plastry.

 


Żeberka w sosie miodowo-musztardowym

Żeberka w sosie miodowo-musztardowym

   Żeberka duszone z miodem i musztardą są soczyste i bardzo aromatyczne. W trakcie duszenia wytwarza się pyszny sos, który powstaje z cebuli i czosnku z przyprawami. Tak przygotowane mięso podaję najczęściej z ziemniakami i mizerią.

  Do sosu użyłam miodu wielkokwiatowego z Gospodarstwa Pszczelarskiego Suszka - tam można zaopatrzyć się w naprawdę doskonałe miody, polecam Wam sklep.




Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych (paski)
4 spore cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy sarepskiej
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka miodu wielokwiatowego, polecam Sklep Miody Suszka
3 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
 Umyte i osuszone żeberka kroję na kawałki, oprószam je solą. W brytfance rozgrzewam olej, układam żeberka i smażę je na rumiano z obu stron. W międzyczasie bardzo drobno siekam cebule (można je zetrzeć na tarce), dodaję do mięsa gdy jest rumiane, zmniejszam ogień i pod przykryciem smażę razem, do zeszklenia się cebuli. Następnie dodaję musztardę, pokrojony na kawałki czosnek, majeranek i dolewam ok. szklanki wody. Duszę wszystko do miękkości mięsa, uzupełniając wodę w razie konieczności - by mięso się nie przypaliło i żeby ciągle dusiło się w sosie. Pod koniec duszenia dodaję miód, doprawiam wszystko do smaku solą i pieprzem, duszę jeszcze kilkanaście minut, by smaki się połączyły. 
Przepis autorski.


                   


Maślane bułki śniadaniowe

Maślane bułki śniadaniowe

  Wspaniałe na śniadanie, ale rzecz jasna i na kolację :) Zdążycie upiec te bułeczki jeszcze dziś, a warto, Kochani, warto - są świetne: puszyste, z chrupiącymi ziarenkami, maślane w smaku.






Składniki na 8 sztuk:
2,5 szklanki mąki pszennej plus 2 łyżki
25 g. świeżych drożdży
2 pełne łyżki miękkiego masła
2 pełne łyżki gęstej śmietany (u mnie 18%)
duża garść mieszanki ziarenek: słonecznika,dyni, orzeszków pinii itd.
1 płaska łyżeczka miodu
1 płaska łyżeczka soli
ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
Dodatkowo:
mąka do podsypania
ziarenka do posypania bułek
mleko do posmarowania bułek
Przygotowanie:
 Drożdże ucieram z miodem, odrobiną wody i 2 łyżkami mąki na pastę, odstawiam zaczyn w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.
Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję miękkie masło, śmietanę, ziarenka, sól i wyrośnięty zaczyn. Stopniowo dolewam wodę (ostrożnie, bo śmietana i masło powodują, że ciasto jest dość luźne, więc część wody może zostać). Gdy składniki się połączą, przekładam ciasto na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiam kilka minut, odkładam do wyrośnięcia na 35-40 minut. Wyrośnięte ciasto zagniatam jeszcze przez moment, by pozbyć się nadmiaru gazów, po czym dzielę je na 8 części. Z każdej części formuję kulkę, okrągłym trzonkiem drewnianej łyżki (moczonym w mące) robię głębokie otwory na środku, smaruję bułki ciepłym mlekiem, posypuję ziarenkami i piekę 25-30 minut w temperaturze 210 stopni C.
Przepis autorski.

                     




Biały barszcz

Biały barszcz

  Moja rodzina może poświadczyć, że gdy byłam mała, a na stole pojawiała się zupa, dziwnym trafem od razu zaczynała mnie boleć głowa ;-) To zjawisko nie występowało przy drugim daniu, ani tym bardziej przy czymkolwiek słodkim :)  
Była jednak i zupa, która tego bólu nie wywoływała i którą zawsze jadłam z ochotą - biały barszcz. Od kilku dni chodził za mną jej smak, więc ugotowałam ją dziś, zwłaszcza że nie miałam zbyt dużo czasu na przygotowania.

Być może Wasz biały barszcz jest całkiem inny, niż mój biały barszcz ;) Taki gotuje moja Mama, i dla mnie to jedna z najlepszych zup.



                    


Składniki:
0,5 -0,7 kg mięsnych żeberek wieprzowych (mogą być wędzone kości)
2-2,5 l. wody
2 pietruszki
0,5 małego selera
10-15 ziemniaków
1 ząbek czosnku
7-8 ziaren ziela angielskiego
5-6 liści laurowych
spora ilość suszonego majeranku (wg uznania)
kilka łyżek niskoprocentowego octu
0,5 szklanki śmietany do zup i sosów
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
 Umyte żeberka zalewam wodą, dodaję ziele angielskie, liście laurowe, pokrojone pietruszki i selera. Doprawiam lekko solą. Zagotowuję, zdejmuję szum, dodaję majeranek, zmniejszam ogień i gotuję do miękkości mięsa. Obrane ziemniaki kroję w kawałki, dodaję do zupy gdy mięso jest prawie miękkie. Śmietanę hartuję z kilkoma łyżkami gorącego płynu, wlewam do garnka, dodaję ocet do smaku, doprawiam wszystko solą i pieprzem. Przed podaniem żeberka dzielę na mniejsze części (można wyjąć kostki, żeby łatwiej było je jeść). 




Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger