Karkówka w sosie śmietanowym

Karkówka w sosie śmietanowym

Kto lubi zjeść na obiad mięso, nie odmówi sobie tej karkówki. Rozpływa się w ustach i w bardzo aksamitnym, lekko słodkawym, ale jednocześnie pikantnym sosie.
Do przygotowania sosu użyłam musztardy Kremskiej Develey, a pysznym warzywnym dodatkiem do dzisiejszego obiadu były gotowe buraczki tarte Develey, do których dodałam odrobinę posiekanej cebulki. 



                  

Składniki:
6-8 cienkich kotletów z karkówki wieprzowej
1 średnia cebula
1 łyżka czosnku granulowanego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego majeranku
200 ml. słodkiej śmietanki (użyłam 30%)
0,5 szklanki wody
1 łyżka musztardy Kremskiej Develey
szczypta mieszanki ziół prowansalskich
świeże ulubione zioła do smaku, u mnie posiekana natka pietruszki
1 łyżka oleju
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
 Kotlety troszkę rozbijam, posypuję z obu stron majerankiem, czosnkiem granulowanym, i oprószam solą i pieprzem. W brytfance rozgrzewam olej, układam mięso i obsmażam je z obu stron na rumiano, po czym dodaję drobniutko posiekaną cebulę i pod przykryciem smażę razem chwilę. Dolewam wodę, dodaje szczyptę ziół prowansalskich i duszę pod pokrywką do miękkości mięsa. 
 Śmietankę mieszam dokładnie z musztardą Kremską, wlewam do brytfanki gdy mięso jest zupełnie miękkie i wszystko duszę jeszcze kilka minut. Na koniec doprawiam przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, posiekanymi ziołami, solą i pieprzem, podaję z ziemniakami.
Przepis autorski.


 n               

                  

                 

                 



Warstwowa sałatka jajeczna z kaszą kuskus

Warstwowa sałatka jajeczna z kaszą kuskus

  Jeśli szukacie pomysłu na smaczną, efektowną i tanią sałatkę, polecam Wam sałatkę z jajkiem i kaszą kuskus, z dodatkiem ogórka konserwowego, cebulki i majonezu.  Jest pyszna ! Ja przygotowałam ją w szklankach, w porcjach na osobę, można oczywiście ułożyć ją w misce - odpowiednio zwiększając proporcje.





Składniki na 1 osobę (proporcje na szklankę):
1 jajko
3 łyżki (sypkiej) kaszy kuskus
1 ogórek konserwowy
kawałek czerwonej cebuli
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki majonezu (w wersji lekkiej stosujemy gęsty jogurt, doprawiony do smaku solą, sokiem z cytryny i pieprzem)
suszone płatki chili do posypania
Przygotowanie:
Gotuję jajko na twardo, obieram je i drobno siekam. Kaszę kuskus wsypuję do miseczki, zalewam wrzątkiem w takiej ilości, by woda była 2 mm ponad powierzchnią kaszy, przykrywam miskę i odstawiam na 3-4 minuty.  Siekam także drobno ogórka, cebulę i natkę pietruszki. Układam po kolei warstwy: ogórka, kaszy, czerwonej cebulki, majonezu, jajka (zużywam połowę), natki pietruszki, kaszy kuskus, majonezu i reszty jajka. Sałatkę oprószam chili w płatkach. Odstawiam na minimum 30 minut do lodówki. Podaję schłodzoną.

Przepis autorski.



Sałatka śledziowa z boczniakami i koperkiem

Sałatka śledziowa z boczniakami i koperkiem

  Dawno nie robiłam śledzi, a dziś pewnie z okazji piątku olśniło mnie w sklepie, żeby wziąć je z półki. W sumie to śledzie bardzo lubię przygotowane tradycyjnie, w oleju, z cebulką, ale przecież czasami trzeba spróbować czegoś nowego :)
Dzisiejszy sposób na śledzia to jak dla mnie strzał w dziesiątkę. Sałatka z podsmażonymi lekko boczniakami i cebulą, doprawiana ziołami i - tu jest clou sprawy - kardamonem mi pasuje jak ulał.  Pyszna, bardzo Wam polecam - spróbujcie.



                     


Składniki:
6 filetów śledziowych a'la Matias
5 sporych boczniaków
1 duża cebula
1 łyżka oleju
1 łyżka posiekanego koperku
1 ziarenko kardamonu
duża szczypta świeżo mielonego, czarnego pieprzu
duża szczypta mieszanki suszonych ziół prowansalskich
Przygotowanie:
 Śledzie płuczę jeśli są zbyt słone, kroję je w paski szerokości 0,5 cm. Cebulę kroję w dość grube piórka, grzyby siekam w paski. Na oleju najpierw przez chwilę smażę cebulę (do zeszklenia), potem dodaję grzyby i pod pokrywką na niewielkim ogniu smażę ok. 8 minut, przed końcem dodaję koperek. Usmażoną cebulę z grzybami przekładami do miski, dodaję śledzie, utarty w moździerzu kardamon, zioła prowansalskie i pieprz. Mieszam dokładnie, odstawiam na pół godziny.
Przepis autorski.



                         



Tort herbaciany z kremem waniliowym i wiśniami

Tort herbaciany z kremem waniliowym i wiśniami

 Tort chodził za mną od dawna, tylko jakoś nie mogłam się zebrać. Jakoś tak dziwnie wydawało mi się piec tort bez okazji :)

 Ale chęć wzięła górę, okazja się nie pojawiła, za to tort - tak :)

Przygotowałam tort herbaciany - bardzo delikatny i owocowy, aromatyczny i cudownie wilgotny. Puszysty biszkopt przełożyłam kremem waniliowym i dżemem wiśniowym, a samo ciasto jest nasączone niesamowitą zieloną herbatą z płatkami róży, papają, ananasem oraz nutą truskawki z kremem - Cream Fantasy firmy Basilur Tea. Smak i zapach herbat Basilur mnie zachwycił ! Serdecznie polecam Wam SKLEP- zajrzyjcie, rozgośćcie się i sprawcie sobie lub bliskim cudowny prezent :)







Składniki na biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka mąki pszennej T 500
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli 
Do nasączenia:
1 łyżka zielonej herbaty Cream Fantasy firmy Basilur Tea
miód do smaku
sok z cytryny do smaku
Krem:
500 g. serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1-2 krople olejku waniliowego/esencji waniliowej
kilka kropli soku z buraków lub barwnika spożywczego
1 łyżeczka zaparzonej herbaty Cream Fantasy firmy Basilur Tea (w 1/3 szklanki wody)
Dodatkowo:
300 g. dżemu wiśniowego
biała czekolada
wiśnie z kompotu
Przygotowanie:
 Jajka (dobrze, żeby były w temperaturze pokojowej) ucieram mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Dodaję proszek do pieczenia i przesianą mąkę, dalej mieszam mikserem, aż składniki dokładnie się połączą. Wlewam ciasto do uprzednio posmarowanej masłem i oprószonej dokładnie mąką tortownicy, wstawiam ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 30 minut. Po upieczeniu jeszcze gorące ciasto w formie opuszczam z wysokości ok. 40 cm. na blat - ten zabieg sprawi, że biszkopt nie opadnie.
Pozostawiam ciasto do całkowitego wystygnięcia. Gdy jest zimne przekrajam je na pół.
 Zaparzam łyżkę herbaty Cream Fantasy w 3/4 szklanki wody, dosładzam płyn miodem, dodaję trochę soku z cytryny do smaku - nasączam jedną połowę ciasta. Serek mieszam dokładnie z cukrem pudrem,  zaparzoną - ostudzoną herbatą i esencją waniliową, do połowy dodaję sok z buraka (barwnik).  Wykładam różową masę na nasączony biszkopt, wykładam dżem wiśniowy, przykrywam drugą połową ciasta - nasączam ją pozostałym płynem. Na górę wykładam biały krem, ozdabiam powierzchnię wiśniami z kompotu i startą białą czekoladą.
Przepis autorski.


                

                

                

                

                

                

Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchewką

Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchewką

  Pomyślałam, że może się komuś przydać przepis na jedną z najbardziej tradycyjnych surówek obiadowych. To zresztą jedna z moich ulubionych surówek, pamiętam jej smak od dzieciństwa, lubiliśmy ją bardzo w domu. Różnica jest taka, że niestety niezbyt często udaje mi się teraz kupić swojską kapustę z beczki - zresztą takiej kapusty, jak robiła moja Babcia - jak dla mnie - nie robi nikt :)

 Przy zakupie warto zwrócić uwagę, by kapusta była jasna, ta ciemna jest sztucznie zakwaszana.

 Surówka doskonale pasuje do smażonych mięs i ryby.





                  

Składniki:
400 g. odsączonej kapusty kiszonej
1 marchewka
2 nieduże, dość słodkie jabłka
1 średnia cebula 
po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i koperku
3 łyżki oleju/oliwy
1 płaska łyżeczka cukru (można pominąć)
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
 Kapustę,  o ile jest zbyt kwaśna, przepłukuję na sicie, dokładnie odsączam, lekko siekam i przekładam do miski. Obrane marchewkę i jabłka ścieram na tarce z dużymi oczkami, dodaję do kapusty. Dodaję też bardzo drobno posiekaną cebulę i zioła. Doprawiam olejem/oliwą, cukrem, pieprzem i solą. Surówka powinna być przygotowana przynajmniej pół godziny przed podaniem.
Przepis wyniesiony z domu.


                    

 

Kotlety mielone z cukinią i ziołami

Kotlety mielone z cukinią i ziołami

Smak tradycyjnych kotletów mielonych dość często odmieniam, dodając przeróżne zioła, grzyby czy ser. Zazwyczaj dodaję do masy mięsnej ugotowany jeden lub dwa ziemniaki - znacie ten patent ? Kotlety są delikatniejsze, miękkie w środku.

Dziś dodałam startą  cukinię, która jest z natury bardzo soczysta, więc nawet pomimo odcedzenia większości soku dodała kotletom delikatności i pysznej wilgoci. Może też mieć znaczenie fakt, że przez takie dodatki kotletów jest po prostu więcej :)






Składniki na 8 dużych kotletów:
500 g. mięsa mielonego z szynki wieprzowej
1 średnia cukinia
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania (niekoniecznie)
Przygotowanie:
Umytą cukinię bez obierania ścieram na grubej tarce do miski, lekko solę i ściskam dłonią, by puściła sok. Odlewam płyn. Do miski z cukinią dodaję mięso, drobno posiekane cebulę i czosnek, zioła, jajko i bułkę tartą, doprawiam solą i pieprzem, mieszam dokładnie do połączenia się składników. Z masy formuję 8 kotletów, panieruję je w bułce tartej (niekoniecznie) i smażę z obu stron po 5-6 minut. 

                   



                    


Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger